Liječnik koji je pretukao medicinsku sestru u Zagrebu ne ide u istražni zatvor

Iz HKMS upozoravaju da je prema istraživanju koje su proveli u svibnju 2018. čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu (ilustrativna fotografija)

Iako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo 30-dnevni istražni zatvor za liječnika Antu Kedžu koji je 14. listopada pretukao medicinsku sestru Renatu Brkić, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je to odbio, i pustio ga 20. listopada navečer na slobodu, potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) njegov odvjetnik Neven Antić.

"Gospodin Kedžo je iznio svoju obranu. Državno odvjetništvo je tražilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Mi smo se tome protivili i predložili da se odrede mjere opreza – obaveza javljanja policiji jednom mjesečno i zabrana približavanja oštećenoj, što je sudac istrage prihvatio. Postupak se vodi i dalje", kazao je Antić.

Nasilje, nakon kojeg je Renata Brkić zatražila liječničku pomoć, dogodilo se 14. listopada. Kedžo je tada bio samo prekršajno kažnjen za remećenje javnog reda i mira i pušten kući. Međutim, nakon što je portal index.hr objavio vijest o nasilju nad medicinskom sestrom i o njezinim ozljedama, policija je ponovno reagirala.

U policijskom priopćenju izrijekom stoji da su reagirali motivirani time što su "kroz javno dostupne informacije" doznali da je Renata Brkić "naknadno zbog zadobivenih ozljeda zatražila medicinsku pomoć".

Pozvali su je u policiju i saslušali, "kroz što je potvrđeno da je osumnjičeni, uz ostalo, u zdravstvenoj ustanovi prijetio na život 55-godišnjakinje da bi ju potom i tjelesno napao u namjeri da ju teško ozlijedi", navodi se u priopćenju.

Potom su pozvali i Kedžu (policija u priopćenju ne navodi imena) i proveli nad njim kiminalističku obradu. Po završetku obrade posebno izvješće dostavljeno je Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu u kojem policija sumnjiči Kedžu da je prijetio i pokušao teško ozlijediti medicinsku sestru.

Kedžo, inače liječnik radiolog iz Knina na specijalizaciji u Zagrebu, fizički je nasrnuo na medicinsku sestru Brkić, kada mu je rekla da ga ne može odmah primiti radi ispričnice za dijete. Kako je medicinska sestra s 35 godina staža ispričala novinarima, davio ju je, tresao i bacio na pod. Kaže kako je uspjela pobjeći kada su dvojica drugih roditelja, koji su bili pred Domom zdravlja sa svojom djecom, skočili i zaustavili Kedžu.

Prema preslici medicinske dokumentacije koju su objavili mediji, slomljena joj je kost desne šake, ima podljeve na leđima i masnice na vratu. I sve je to moglo proći sa prekršajnom kaznom za remećenje javnog reda i mira i pasti u zaborav, da index.hr nije objavio njenu priču i fotografije, nakon čega je policija iznova reagirala.

Pročitajte i ovo: Eskalacija nasilja nad zdravstvenim radnicima

Što kaže zakon?

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Mario Gažić u izjavi za RSE kaže kako je razočaran ovakvom – po njegovoj ocjeni - preblagom policijskom kvalifikacijom djela kao prijetnje i pokušaja teške ozljede. Uvjeren je da to treba goniti po službenoj dužnosti po članku Kaznenog zakona koji kažnjava prisilu prema zdravstvenim radnicima.

"Ne da smo iznenađeni, nego smo razočarani da ne znaju osnove Kaznenog zakona. Tu se radi o kaznenom djelu prisile prema zdravstvenom djelatniku sa nanošenjem ozljede. To je kazneno djelo već po toj osnovi", podsjeća Gažić.

Članak 315 b Kaznenog zakona navodi da – "ako je silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika, ili mu je nanesena tjelesna ozljeda, ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Gažić dodaje da je "potpuno neprihvatljivo nasilje spram medicinskih sestara i medicinskih tehničara kao i svih drugih zdravstvenih radnika. Činjenica je na žalost da su oni vrlo često izloženi i verbalnom i fizičkom nasilju. Što se tiče sigurnosti na radnim mjestima, situacija nije zadovoljavajuća stoga predlažemo da se u zdravstvene ustanove uvede zaštitarska služba tamo gdje je sada nema, a da se u pojedine ambulante uvede tzv. tihi alarm", zatražio je predsjednik HKMS.

Što kaže struka?

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić, medicinska sestra sa 40 godina staža, kaže za RSE da je čin nasilja doktora Kedže, ali i prethodno postupanje policije prema njemu, za svaku osudu, i da se vlasti moraju prema svakome ponašati jednako, neovisno o njegovoj tituli.

"Kada se desi ovakva agresivnost u jednoj profesiji, to mora zabrinuti. Moja poruka je da svako nasilje treba prijaviti, i treba inzistirati da se postupak dovede do kraja. Zahvalna sam i medijima, koji danas više nego prije – kada dođu do informacije – to plasiraju, da bi spriječili takva nasilja i zlostavljanja nad ljudima koji vrše bilo koji oblik posla. A ja bih rekla da smo mi u zdravstvu često izloženi verbalnom, pa i fizičkom nasilju", apelirala je predsjednica Sindikata.

Napad su osudili i Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). HLK je najavio da će pokrenuti postupak protiv Kedže kako bi utvrdio je li povrijedio Liječnički kodeks.

Pročitajte i ovo: Spirala nasilja nad zdravstvenim radnicima u regionu

U Kninu bez službene informacije

U kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos", kažu kako nemaju nikakvu službenu obavijest o slučaju, pa da Kedžo do daljnjega ostaje njihov zaposlenik.

Kako je novinarima kazala ravnateljica bolnice Tatijana Šipalo Lilić, "to što je napravio je za svaku osudu i nitko se ne smije tako ponašati".

"Da je napravio takvo što na radnom mjestu, vjerojatno bi dobio otkaz, ne znam. Mi nismo dobili nikakve službene obavijesti o slučaju i stoga čekamo da svoje naprave institucije, prvenstveno Hrvatska liječnička komora koja dodjeljuje i oduzima licence. Postupit ćemo ovisno o njihovoj odluci, a čekamo i poteze policije, Državnog odvjetništva, Ministarstva zdravstva... Komora prva treba poduzeti korak", kazala je ravnateljica.

Statistike pokazuju da je učestalo nasilje nad zdravstvenim radnicima

Iz HKMS upozoravaju da je prema istraživanju koje su proveli u svibnju 2018. čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu. Oko 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.

Istraživanje koje je o nasilju u zdravstvenim ustanovama 2016. provela Hrvatska liječnička komora, pokazalo je da je 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, a fizički napad na liječnika dogodio se u 22 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo: Zašto raste nasilje prema zdravstvenim radnicima tokom pandemije?