Gdje Lenjin živi: Unutar latvijskog nuklearnog bunkera

Sanatorij Ligatne, oko 75 kilometara od glavnog grada Rige, dovršen je 1982. godine za najviše komunističke vođe Latvijske Sovjetske Socijalističke Republike.

Igraonica u odmaralištu Ligatne. Ustanova izgleda poput mnogih elitnih lječilišta izgrađenih diljem Sovjetskog Saveza u kojima su političari i njihove obitelji mogli kombinirati odmor i zdravstveni tretman.

Ali nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, mještani su primijetili da se u Ligatneu događa nešto čudno. Činilo se da je u pitanju neobično teško zdanje - gotovo pa vojno.

Ovo jezerce skrivalo je betonsku podlogu dovoljno čvrstu da podnese težinu velikog helikoptera.

A ti ventilacijski otvori - skriveni među drvećem od američkih špijunskih satelita - nagovještavali su nešto pod zemljom.

Nakon što je godinama čuvala tajnu Ligatnea, latvijska vlada konačno je 2003. otvorila ta vrata za javnost, otkrivši podzemno atomsko sklonište od 90 soba okovano betonskim zidom debljine pet metara. U sovjetskim danima vrata je čuvao časnik koji bi ih otvorio samo onima koji su znali pravu lozinku.

Zrakopropusna protuzaštitna vrata na ulazu u podzemno sklonište.

Ovaj transparent pozivao je odane Sovjete: "Budite oprezni, čuvajte našu zemlju poput zjenice vašeg oka!" Zavjese kriju plan bunkera.

Komunikacijska soba povezuje bunker s drugim sovjetskim uporištima, uključujući Kremlj. Znak glasi: "Bez komunikacije nema kontrole. Bez kontrole, nema pobjede!".

Radioprijemnik u komunikacijskoj sobi. Prema riječima lokalnog vodiča, bunker i gotovo sve unutra ostali su isti nakon raspada SSSR-a.

Sala za sastanke unutar bunkera, ukrašena zemljovidom Latvijske Sovjetske Socijalističke Republike.

Sat sovjetske izrade u podzemnoj sobi za sastanke. Vodič kaže da su "Sovjeti mogli uzeti ono što su htjeli (nakon raspada SSSR-a), ali nisu mnogo".

Kantina bunkera. Objekt je imao dovoljno zaliha za prehranu 250 ljudi tijekom tri mjeseca.

Plastično cvijeće i izvorno posuđe za kojim bi komunistički lojalisti posegnuli ako bi izbio "Treći svjetski rat".

Čekaonica ispred odaja rezerviranih za latvijskog komunističkog vođu. Od 1984-88. godine šef Latvijske Sovjetske Socijalističke Republike bio je Boris Pugo.

Krevet i ured (desno) rezervirani su za vodećeg latvijskog komunistu. Pugo je 1991. godine bio umiješan u pokušaj državnog udara koji bi zaustavio reforme Mihaila Gorbačova i ponovno uspostavio čvrstu komunističku vlast nad Sovjetskim Savezom. Nakon neuspjelog puča, Pugo se ubio pištoljem. Njegova supruga se također ubila ili ju je Pugo ustrijelio.

Žena fotografira svoju kćerku ispred biste Lenjina. Danas je bunker otvoren za turiste, iako je fotografiranje u nekim sobama zabranjeno.

Ured u bunkeru s plakatom koji podsjeća drugove da ne razgovaraju na telefon u slučaju da ih špijuni prisluškuju. Vodič bunkera vjeruje da se zabrana fotografiranja u nekim sobama više odnosi na održavanje mističnosti objekta, nego na skrivanje osjetljivih podataka.

Znak kojim se preporučuje nošenje zaštitne odjeće u slučaju nuklearnog ili napada otrovnim plinom. Vodič bunkera je rekao RSE da je nakon raspada Sovjetskog Saveza mlada latvijska vlada vjerojatno držala bunker u tajnosti za slučaj da im zatreba. "Tijekom ranih 1990. godina, mi [Latvijci] nismo znali što će se dogoditi, zaista je bilo zastrašujuće."

Žena šeta hodnikom bunkera. Vodič je RSE rekao: "Tijekom pokušaja državnog udara 1991. godine, bio sam u drugom gradu s dvoje male djece i avion je preletio bacajući letke s porukom - 'Imamo novu vladu, ne biste se trebali pobuniti'".

"Možda je to razmišljanje bilo naivno, ali vlada je vjerojatno mislila da će možda trebati ovaj bunker za sebe", kazao je vodič.