Odbrana bivših lidera OVK traži od suda spisak svedoka

Tužilaštvo je navelo da je nastavljeno sa obelodanjivanjem dokaznog materijala i kada su u pitanju svedoci. Na slici: zgrada Specijalizovanih veća u Hagu

Advokati odbarne koji, ispred Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, brane bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija (Hashim Thachi), Kadrija Veseljija (Kadri Vesli), Redžepa Seljimija (Rehxep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), zatražili su da im se dostavi preliminarni spisak svedoka, koji će biti pozvani da svedoče na sudu, ali i onih koji neće.

Specijalizovano tužilaštvo Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tužilaštvo je navelo da je nastavljeno sa obelodanjivanjem dokaznog materijala i kada su u pitanju svedoci.

Saopšteno je i da postoji oko pet međunarodnih svedoka za koje će biti zatražene mere zaštite.

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo: Raspolažemo sa 100.000 dokaznog materijala protiv Tačija i ostalih

Specijalizovano tužilaštvo je istaklo da je od poslednje statusne konferencije obelodanilo najmanje 14 paketa dokaznog materijala, među kojima se nalazi i potencijalno oslobađajući dokazni materijal.

Sa druge strane, advokati odbrane su ponovo izneli niz kritika na račun tužilaštva oko obelodanjivanja dokaznog materijala i zahteva da se neki materijali zaštite.

Sa druge strane, odbrana tvrdi da se mora ubrzati obelodanjivanje dokaznog materijala jer u suprotnom on nije od koristi za advokate.

Sudija Nikola Giju (Nicolas Guillou) je od tužilaštva zatražio da se precizira krajnji rok za podnošenje pretpretresnog podneska ali i da saopšti u kojoj je fazi istrage do sada stiglo, na šta je tužilaštvo odgovorilo da nemaju datum početka suđenja i da će se istraga nastaviti.

Pročitajte i ovo: Odbrana: Suđenje protiv Tačija i ostalih najranije na leto 2022.

Međutim, odbrana se usprotivila ovim navodima tužilaštva, dodajući da ne može da se vodi beskrajna istraga.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići se nalaze u pritvorskoj jedinici u Hagu od kraja 2020. godine i svi su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu bivše pripadnike OVK-a tereti za ratne zločine protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

Pročitajte i ovo: Tači i Krasniqi se izjasnili da nisu krivi pred sudom u Hagu

U optužnici se navodi da su individualno krivično odgovorni za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Specijalizovana veća istražuju navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Od oslobodioca do optuženika: Ko je Hašim Tači?