Lideri bez konkretnog dogovora o budžetu i presudi "Sejdić-Finci"

Jedan od sastanaka šest lidera političkih stranaka

Konkretnih zaključaka sa sastanka lidera šest političkih stranaka u BiH, održanog u srijedu u Mostaru, nema. Razgovaralo se o provođenju presude „Sejdić – Finci“, o vojnoj i državnoj imovini i o budžetu BiH za 2012. godinu.

Jedino što su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i predsjednik SDS-a Mladen Bosić mogli potvrditi nakon višesatnog sastanka jeste datum novog okupljanja - 23. maj.

Razlog zbog kojeg su novi sastanak zakazali u roku od sedam dana, jeste rasprava o budžetu BiH u Predstavničkom domu BiH, zakazana za 24. ovoga mjeseca.

Da je pitanje državnog budžeta, ali i prijevremeno penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH i dalje problem, potvrdio je Dodik.

„Bili smo u uvjerenju da budžet koji je koncipiran u sebi sadrži i obavezu da se ukine Zakon o pravima penzionisanih vojnika, da se oni upute na entitetska zakonodavstva i tamo rješavaju svoje probleme. Sada vidimo da se možda nismo u tome dobro razumjeli i dobro će biti da sljedeći put u Sarajevu to pitanje razriješimo na najbolji mogući način“, kazao je on.

Da su stavovi po ovom pitanju i dalje oprečni, potvrdio je i predsjednik SDA Sulejman Tihić, istakavši još jednom kako je fiskalni okvir donesen bez konsultacija s njegovom strankom.

„Ništa oko budžeta i fiskalnog okvira niti u Banja Luci niti na nekom drugom mjestu, barem što se tiče SDA i Sulejmana Tihića, nije postignuto. Mi smo zbog toga protiv budžeta“, istakao je Tihić.

Dodik: Očekujemo prijedlog sporazuma o imovini

Za provođenje presude „Sejdić – Finci“ Suda za ljudska prava u Strassbourgu dogovoreni su principi na kojima se provedba treba zasnivati, kao i da se odluka suda mora provesti u cijelosti, kazao je domaćin sastanka, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dragan Čović


„Dogovorili smo principe koje treba uvažavati. Jedan od njih je da nastavimo razgovarati o presudi isključivo u paketu, znači i Dom naroda i Predsjedništvo. Drugi je da osiguramo principe koje smo već ranije utvrdili – da predstavnici jednog konstitutivnog naroda ne mogu birati predstavnike drugog. U tom smislu smo tražili određene modele i rješenja koja ćemo nastavljati dogovarati kroz ekspertni tim, prije svega unutar FBiH, do narednog sastanka kako bi tada eventualno ponudili konkretan model kako postići ostvarenje tog principa“, naveo je Čović.

Na sastanku se razgovaralo i o vojnoj i državnoj imovini, otkrio je Dodik, otkrivši kako je dogovoreno da sve bude pretočeno u sporazum.

„Sporazum o vojnoj, nepokretnoj i ostaloj državnoj imovini, koji smo imali u Banja Luci, treba pretočiti u sporazum između vlada entiteta i Vijeća ministara. Tako će biti cjelovit odraz dogovora. Očekujemo prijedlog sporazuma vlada koje će ga potvrditi na sjednicama i tako riješiti problem“, kazao je Dodik.

Domaćin sastanka u Sarajevu naredne srijede bit će predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. On je u srijedu kazao kako su budžet, zakonska rješenja penzionisanih vojnika i vojna i državna imovina primarni razlog održavanja sastanka.

„Da nema to troje, mi bismo zbog presude 'Sejdić –Finci' odredili drugi datum. Ali to ne znači da i 23. maja nećemo napraviti rezime gdje smo u tom pogledu“, rekao je Lagumdžija.