Razarajuće poplave u Libiji, nestalo 10.000 ljudi

Prema prvim informacijama CNN-a, više od 2.000 ljudi je poginulo, a oko 6.000 ih je nestalo u teško pogođenom gradu Derni, gdje su se dvije brane srušile pod pritiskom poplava. Ove brojke se ne mogu neovisno provjeriti.

"Kao posljedica toga srušena su tri mosta. Voda koja je tekla odnosila je čitava naselja i na kraju ih odložila u more", rekao je glasnogovornik Libijske nacionalne armije, Ahmed Misamari.

Šef libijske službe za hitne slučajeve i hitnu pomoć Osama Ali rekao je za CNN da je nakon rušenja brane "sva voda otišla u područje blizu Derne, koje je planinsko obalno područje".

"Libija nije bila pripremljena na ovakvu vrstu katastrofe, nikad nismo svjedočili nečemu ovakvom. Priznajemo da je bilo nedostataka iako je prvi put da se suočavamo s ovako nečim", rekao je Ali.

Libija je zemlja koja ima oko šest miliona stanovnika, a od 2014. godine razdijeljena je među frakcijama kao rezultat građanskog rata koji je ondje izbio nakon smrti Moamara Gadafija i akcije NATO-a 2011. godine.

Šef libijske istočne vlade koju podržava parlament Osama Hamad opisao je situaciju kao "katastrofalnu i bez presedana", prema izvještaju državne novinske organizacije Libijske novinske agencije (LANA).

Slike ulica nakon poplave u Derni pokazale su razmjere uništenja.

Cijeli dijelovi puteva su odlomljeni u naletima vode u Derni.

Voda koja je potpuno poplavila Dernu uništila je i mnoge automobile.

Bujice vode su se prelijevale svuda, fotografija iz grada Shahhat.

Slike razaranja u gradu Shahhat city.

Cijeli kvartovi u Derni potpuno su uništeni.