Iran traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog Libana

Vijeće sigurnosti UN već je o eskalaciji borbi u Libanu između Izraela i Hezbolaha raspravljalo 25. septembra 2024.

Iran je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da bude domaćin "hitnog sastanka" na kojem bi se raspravljalo o izraelskim akcijama u Libanu i širom regije.

Ambasador Irana pri UN-u Amir Saeid Iravani poručio je u pismu 15-članom tijelu kako njegova zemlja "najoštrije osuđuje" nedavne akcije Izraela, uključujući ubistvo vođe Hezbolaha Hassana Nasrallaha.

"Islamska Republika Iran poziva Vijeće sigurnosti da nedvosmisleno i najoštrije osudi postupke Izraela. Nadalje, Iran poziva Vijeće sigurnosti da sazove hitan sastanak kako bi se pozabavilo izraelskom terorističkom agresijom i kontinuiranim zločinima koje čini ratnohuškački izraelski režim u Libanonu i diljem regije", napisao je Iravani.

Upozoravajući na bilo kakve moguće daljnje napade, Iravani je najavio da Iran "neće oklijevati iskoristiti svoja inherentna prava prema međunarodnom pravu da poduzme sve mjere u odbrani svojih vitalnih nacionalnih i sigurnosnih interesa", prenosi AFP.

Naglasio je kako Vijeće sigurnosti mora "prisiliti Izrael" da prekine sve vojne akcije u Gazi i Libanonu i "poštuje relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a".

Smrt Hassana Nasrallaha značajan je udarac za Hezbolah i ključnog sponzora te organizacije, Iran.

Pročitajte i ovo: Smrt Hasana Nasrallaha 'veliki gubitak' za Hezbolah i njegovog saveznika Iran

Hezbolah, kojeg Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, iako je Evropska unija stavila samo njegovo naoružano krilo na crnu listu, je vodeći član iranske takozvane osovine otpora, labave mreže iranskih predstavnika i militantnih grupa koje podržava Teheran protiv Izraela i Sjedinjenih Država.

U međuvremenu, izraelska vojska objavila je ujutro 29. septembra da je pogodila desetine ciljeva Hezbolaha u Libanu u proteklih 12 sati, uključujući lansere usmjerene prema Izraelu.

U saopštenju objavljenom na Telegramu u nedjelju, Izraelske odbrambene snage (IDF) su navele da su udari usmjereni na "zgrade u kojima je skladišteno oružje i vojne strukture Hezbolaha". Izrael je napao "stotine" meta Hezbolaha, dodaje se.

Pročitajte i ovo:

Izrael izvodi nove udare na Liban dok broj ubijenih rasteLider Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u izraelskim napadima na BejrutIranski vrhovni vođa pozvao muslimane da se 'suprotstave Izraelu'

Najnoviji talas napada dolazi nakon što je Izrael 27. septembra ubio 33 osobe i ranio još 195, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja. Još 11 ljudi je ubijeno, a 108 ranjeno u izraelskim napadima 27. septembra.

Napadi u nedjelju uslijedili su dan nakon što je potvrđena smrt Hassana Nasrallaha, vođe Hezbolaha, koji je ubijen u petak u izraelskom zračnom udaru na Bejrut.