Najmanje devet poginulih u izraelskom napadu na južni Libanon

Borac Hezbollaha prolazi pored oštećene kuće u selu Aitaroun u južnom Libanonu 16. 8. 2006. (Ilustrativna fotografija)

Najmanje devet osoba poginulo je, uključujući ženu i dvoje djece, u zračnom napadu na stambenu zgradu u južnom Libanonu, saopćilo je u subotu libanonsko ministarstvo zdravstva.

Još petero je ozlijeđeno u izraelskom napadu, dodaje se.

Izraelska vojska je saopćila da su zračne snage u području Nabataea napale skladište oružja milicije Hezbollah, koji je na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija. Vojska je također gađala topništvom kako bi eliminirala prijetnju u drugim područjima južnog Libanona, navodi se u saopćenju.

U petak je najmanje jedna osoba ubijena, a jedna ranjena u izraelskom napadu koji je pogodio selo Aitaroun u južnom Libanonu, saopćilo je libanonsko ministarstvo zdravstva.

U međuvremenu, libanonski proiranski pokret Hezbollah saopćio je da je jedan od njegovih boraca ubijen, ali nije rekao kada ili gdje.

Izraelska vojska je saopćila da je mjesto koje je pogodila u području Aitaroun bila vojni objekt u kojem su djelovali teroristi Hezbollaha.

Hezbollah svakodnevno vrši napade na Izrael od oktobra prošle godine i početka rata Izraela protiv Hamasa u Gazi, organizacije koju Sjedinjene Američke Države i Europska unija, pored ostalih, smatraju terorističkom. Više od 120 civila je ubijeno, većina njih na libanonskoj strani.

Pročitajte i ovo: Zašto Iran odgađa obećani napad na Izrael?