Napadi na komunikacione uređaje u Libanu označavaju novu fazu neprijateljstava Izraela i Hezbolaha

Ambulatna kola dovoze povređene u ekplozijama pejdžera u bolnicu u Bejrutu, 17. septembar 2024.

Napad na elektronske uređaje koje koriste pripadnici libanske militantne grupe Hezbolah, za koji se sumnjiči Izrael, izgleda da označava novu fazu u eskalaciji neprijateljstava između dugogodišnjih neprijatelja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Izrael i Hezbolah razmenjuju smrtonosne prekogranične napade od početka razornog rata u Pojasu Gaze koji je izbio u oktobru prošle godine.

Stručnjaci kažu da je koordinisani napad 17. septembra u Libanu u kojem je u eksploziji pejdžera ubijeno najmanje 12 ljudi a ranjene hiljade, za mnoge od njih se veruje da su borci Hezbolaha, predstavlja značajnu eskalaciju zbog koje bi rat punih razmera između Izraela i Hezbolaha mogao biti neizbežan.

Lideri i pripadnici Hezbolah koriste pejdžerea kako bi izbegli izraelski nadzor na mrežama mobilnih telefona u Libanu.

Pročitajte i ovo: Implikacije sinhronizovanih eksplozija pejdžera širom Libana

Novi smrtonosni talas eksplozija pogodio je uporišta Hezbolaha na jugu Libana 18. septembra. Na meti su bili voki-tokiji koje su koristili borci Hezbolaha.

Hamidreza Azizi, saradnik na Nemačkom institutu za međunarodne i bezbednosne poslove, rekao je da je poslednjih meseci postojao "obrazac povećanja eskalacije" između Izraela i Hezbolaha.

Hezbolah napada sve dublje na severu Izrael, zbog čega su raseljene desetine hiljada izraelskih građana. U međuvremenu, Izrael je proširio svoju kampanju ubistava pripadnika Hezbolah unutar Libana.

"U jednom trenutku, ovo će izmaći kontroli i eksplodirati u sveopšti rat", rekao je Azizi.

Eksplozije u Libanu usledile su nakon što je Izrael 16. septembra naveo da proširuje fokus svoje skoro jednogodišnje kampanje u Pojasu Gaze protiv palestinske grupe Hamas – kojeg EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom – kako bi se suprotstavio Hezbolahu na svojoj severnoj granici s Libanom. Izrael je takođe kao novi cilj u ratu dodao siguran povratak svojih građana na sever zemlje.

Ali Sardarzadeh, analitičar za Bliski istok sa sedištem u Nemačkoj, rekao je da je cilj napada u Libanu bio da pošalje "jasnu poruku Hezbolahu da prekine iskazivanje moći".

Izrael "vrši pritisak na Hezbolah i ratom i diplomatijom", rekao je Sardarzadeh za Radio Farda Radija Slobodna Evropa.

Ali Mohtadi, stručnjak za taj region sa sedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da bi "eksplozija pejdžera mogla da označi novu fazu rata (Izrael-Hezbolah) koji traje skoro godinu dana".

Mohdati je za Radio Farda rekao da je rat u punom obimu protiv interesa i Izraela i Hezbolaha, ali je dodao da su neprijateljstva "dostigla fazu u kojoj bi u svakom trenutku mogla izmaći kontroli".

Hezbolah je okrivio Izrael za eksplozije i obećao da će uzvratiti. Izraelska vojska nije komentarisala.

Lina Hatib, direktorka Instituta za Bliski istok pri Školi za orijentalne i afričke studije u Londonu, rekla je da su eksplozije osramotile Hezbolah, kao i da predstavljaju veliko narušavanje bezbednosti te organizacije. Ona je, međutim, rekla da potpuni sukob nije neizbežan.

"Sa Hezbolahom koji je postao ranjiv, Izrael nastavlja svoju vojnu kampanju na jugu Libana", rekla je Hatib. "Ali neće nužno eskalirati svoje vojno angažovanje u rat punog obima, jer sam napad pejdžera predstavlja problem za Hezbolah.

Direktan sukob Izraela i Hizbolaha mogao bi da izazove širi regionalni rat koji bi uvukao Iran, ključnog pomagača Hezbolaha i najvećeg neprijatelja Izraela.

Iranski proksiji, uključujući Hezbolah, pokrenuli su napade na Izrael u znak podrške Palestincima od izbijanja rata u Pojasu Gaze.

Iran i Izrael su u nekoliko navrata došli na ivicu rata, uključujući i posle ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, u Teheranu u julu. Iran je okrivio Izrael i obećao da će uzvratiti, iako nije bilo direktnog vojnog odgovora Teherana.

Pročitajte i ovo: Šta se zna o proizvođaču eksplodirajućih pejdžera iz Mađarske?

Među ranjenima u napadu u Libanu 17. septembra bio je i iranski ambasador u Libanu Mojtaba Amani. Iranski mediji preneli su da je zadobio povrede "ruke i lica".

Eksperti kažu da je malo verovatno da će napad u Libanu izazvati direktnu odmazdu Irana Izraelu.

"Mislim da će Iran ovo prvenstveno smatrati pitanjem Hezbolaha uprkos povredama koje je pretrpeo iranski ambasador", rekao je Raz Zimt, viši istraživač na Institutu za nacionalnu bezbednost u Tel Avivu.

"Verovatno ćemo videti razgovore i konsultacije između Irana i Hezbolaha u vezi s mogućom odmazdom, ali mislim da Iran preferira da odgovor dođe od Hezbolaha", rekao je Zimt.