Brnabić zahvalila ambasadoru Kine na podršci oko Kosova

Novi ambasador Kine u Srbiji Li Ming i premijerka Srbije Ana Brnabić, u Beogradu 3. oktobra 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je 3. oktobra novom ambasadoru Kine u Srbiji Li Mingu na "doslednoj i čvrstoj podršci koju NR Kina pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".

Kina ne priznaje nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Li Ming je rekao da je Kina "čvrsto na pozicijama poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta prijateljske Republike Srbije".

Novi ambasador Kine prethodno se 2. oktobra susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gde mu je Vučić zahvalio na podršci po pitanju Kosova.

Pročitajte i ovo: Vučić zahvalio novom ambasadoru Kine na 'podršci po pitanju Kosova'

Premijerka Srbije je istakla da su "odnosi dveju zemalja odlični, praćeni intenzivnim političkim dijalogom na svim nivoima".

Brnabić je rekla i da će jačanju bilateralne ekonomske saradnje značajno doprineti potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini, što je planirano tokom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pekingu povodom Trećeg foruma za međunarodnu saradnju inicijative "Pojas i put".

Pročitajte i ovo: Vučić kaže da nema potvrdu da će se u Kini sastati sa Putinom

Uprkos tome što je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija ima intenzivnu saradnju sa Kinom, sa kojom, između ostalog, sarađuje u oblasti infrastrukture i odbrane.

Zbog jačanja saradnje sa Kinom, više puta je kritikovana od strane Brisela i Vašingtona.