Orban poziva na referendum o zaštiti djece zbog kritika ‘anti-LGBT’ zakona

Viktor Orban, premijer Mađarske

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je planove za referendum o pitanjima zaštite djece kako bi se utvrdila podrška kontroverznom zakonodavstvu koje Evropska unija i aktivisti smatraju diskriminirajućim prema LGBT osobama javlja Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

U videozapisu objavljenom na Facebooku 21. jula Orban je optužio Evropsku komisiju, izvršnu vlast bloka, za zloporabu ovlasti osporavajući nedavno usvojen mađarski zakon.

Pročitajte i ovo: U Mađarskoj stupio na snagu kontroverzni 'anti-LGBT' zakon

Orban je video objavio nakon što je Evropska komisija prošle sedmice pokrenula pravnu akciju protiv Budimpešte u vezi s amandmanima koji, između ostalog, zabranjuju školama upotrebu materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost.

"Brisel je posljednjih sedmica očigleno napao Mađarsku u vezi sa zakonom", rekao je.

"Ugrožena je budućnost naše djece, pa ne možemo ustutuknuti pred ovim pitanjem", dodao je u objavi na Facebooku.

Nije rekao kada će se održati planirani referendum, ali rekao je da će obuhvatiti pet pitanja, uključujući "Podržavate li održavanje održavanja nastave seksualne orijentacije za maloljetnu djecu u javnom odgoju i obrazovanju bez pristanka roditelja" i "Podržavate li promociju tretmana promjene pola za maloljetnu djecu".

Pročitajte i ovo: Brisel pod sve većim pritiskom da Mađarskoj uskrati sredstva iz fondova EU

Dužnosnici EU nisu odmah komentarisali Orbanove primjedbe.

Pravna akcija koju je Brisel pokrenuo 15. jula zbog zakona, koji je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nazvala "sramotom", mogla bi zaustaviti EU finansiranje za Budimpeštu.

Kontroverzni zakon koji je stupio na snagu početkom jula izazvao je oštre kritike među čelnicima EU i članovima LGBT zajednice i aktivistima za ljudska prava koji ga vide kao napad na prava LGBT osoba stigmatiziranjem seksualnih manjina i gušenjem diskursa o seksualnoj orijentaciji.

Orban, na vlasti od 2010. godine, suočava se s teškim izborima sljedeće godine usred sve većih ekonomskih poteškoća pogoršanih pandemijom COVID-19.

Njegova desničarska vlada pojačala je svoju kampanju protiv LGBT osoba kao dio trajnih napora da se prikaže kao čuvar hršćanskih vrijednosti protiv percipiranog zapadnog liberalizma, što je takođe uključivalo blokiranje tranzita migranata iz Mađarske i zatvaranje liberalnih privatnih medijskih institucija.