Lekarska komora Srbije pokrenula postupak protiv 18 lekara zbog lečenja COVID-19 ‘ivermektinom’

Lek 'ivermektin' je veterinarski lek i nije odobren za lečenje COVID bolesnika (ilustrativna fotografija)

Lekarska komora Srbije (LKS) je pokrenula postupak pred sudovima časti LKS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od bolesti COVID-19 lekom "ivermektin", saopšteno je na sajtu Komore.

Kako se navodi, LKS je postupak pokrenula po službenoj dužnosti, a po prijavi zdravstvene inspekcije.

Društvenim mrežama i putem Viber grupe "LRNE – ivermektin preporuke" nedel-jama unazad dele se naučno neutemeljene informacije i saveti o primeni leka ivermektin (ivermectin), inače veterinarskog farmaceutskog proizvoda.

Nakon okončanja postupka, javnost će biti obaveštena o donetoj presudi, saopštila je Lekarska komora Srbije.

LKS je još jednom apelovala na građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Pročitajte i ovo: Pet odgovora o leku ivermektin i ko o njemu širi dezinformacije u Srbiji

Šta je 'ivermektin'?

Lek “ivermektin” nije odobren za lečenje COVID bolesnika, kako u Srbiji, tako ni u svetu od bilo koje relevantne zvanične zdravstvene institucije.

Reč je o sredstvu protiv parazita širokog spektra, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Iako je primarno veterinarski lek, samo u konkretnim slučajevima, koristi se i u humanoj medicini.

Saopštenje Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet u Beogradu saopštio je 5. novembra da “ivermektin” nije efikasan u lečenju COVID-19, pozivajući se na mišljenja Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Srbije i Klinike za infektivne bolesti.

Fakultet je objavio ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univer-zitetskog kliničkog centra Srbije.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar poručio je u utorak, 2. novembra, da će svi oni koji su preporučivali ovaj lek kao terapiju kod COVID bolesnika, morati da snose posledice.

"Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu, on se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima", naglasio je Lončar.

Pročitajte i ovo: Ko su lekari antivakseri u Srbiji? Negatori virusa u belim mantilima