Lavrov kaže da je Mihajlović 'slabo upućena u realnost odnosa Srbije i Rusije'

Zorana Mihajlović, ministarka energetike u Vladi Srbije, tokom konferencije "Ruska energetska sedmica" održane u Moskvi 14. oktobra 2021.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije saopćilo je da je potpredsjednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović "po svemu sudeći slabo upućena u realnost odnosa Srbije i Rusije".

"Sa Srbijom imamo potpuno međusobno razumijevanje o aktualnim temama na međunarodnoj agendi. U kontaktima s partnerima otvoreno iznosimo naše viđenje situacije u Ukrajini. Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uvjetima održava uravnoteženu, i što je najvažnije, nezavisnu liniju", istaknuli su iz ruskog ministarstva, prenose RIA Novosti.

Dodaju da se taj "uravnoteženi pristup ogleda u rezerviranom stavu srpskog vodstva prema zapadnim sankcijama".

"Naravno, riječ je o suverenom izboru, koji na Zapadu ne mogu da prihvate i, za razliku od nas, pokušavaju da izvrše pritisak na Srbe", navodi se u saopćenju.

Što se tiče izjava Mihajlović, rusko Ministarstvo vanjskih poslova nabodi da "ocjene i izjave ruskih zvaničnika ne daju nikome povoda i prava da nam insinuira pokušaje 'zloupotrebe' tradicionalno prijateljskih, poštenih odnosa sa Srbijom koji su neizostavno izgrađeni na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom razumijevanju".

Ministrica rudarstva i energetike i potpredsjednica tehničke Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 24. avgusta da ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Pročitajte i ovo: Mihajlović tvrdi da Lavrov zloupotrebljava stav Srbije o sankcijama Rusiji

"Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku", navela je ona.

Mihajlović je ocijenila i da Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu "predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu čime vrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije".

Pročitajte i ovo: Most: Zašto Vučić ćuti o sukobu Mihajlović – Vulin?

Na ovu izjavu reagirao je ministar unutrašnjih poslova u Aleksandar Vulin, koji se 22. avgusta sastao s Lavrovom, navodeći, između ostalog, da Lavrov "ne tera Srbiju na bilo šta, visoko ceni našu neutralnost i razume našu poziciju i po pitanju sukoba u Ukrajini i po pitanju poštovanja međunarodnog prava i nikada nije pokušao da našu politiku usmeri ili promeni”.