Ruska podrška višesmernom kursu Srbije

  • RSE

Retorika kosovskog predsednika neće promeniti stav Rusije o Kosovu, kazao je šef diplomatije Rusije

Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije, jer se i sama u spoljnoj politici rukovodi tim prinicipima, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Beogradu. Poručio je i da Rusija visoko ceni kurs Srbije na očuvanju vojne neutralnosti.

"U Evropi vlada nezdrava situacija zbog pokušaja nekih članova Evropske unije (EU) i NATO-a da ojačaju konfrontaciju, gurajući sve dalje NATO na Istok, ne uzimajući u obzir mišljenje stanovništva, a to se tiče onoga što je bilo u Crnoj Gori i što se sada pokušava u Makedoniji, pa i u Bosni i Hercegovini", ocenio je Lavrov.

Rekao je da se Rusija pridržava svih sporazuma koji se tiču Kosova i BiH, te da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi zaobiđu i prekrše.

Ruski ministar je rekao da se Rusija zalaže za strogo spovođenje rezolucije 1244 i da retorika kosovskog predsednika Hašima Tačija neće promeniti stav Rusije o Kosovu.

"Rusija je iznela svoj stav o pitanju Kosova i Tačijeva izjava to ne može da promeni. On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optuženi za izvršenje ratnih zločina. Rusija je privržena Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za razliku od nekih evropskih zemalja", rekao je Lavrov povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi ruskim priznanjem Srbija odustala od "lažne mitologije".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, povodom Tačijeve izjave, da je logičnije da Sjedinjene Države i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova nego da Rusija prizna tu nezavisnost.

"Da bi to zaista veoma uticalo na stišavanje veliko albanske histerije koja vlada u regionu, jer videli ste da i pre nekoliko dana o tome javno govore albanski političari i to je najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu", rekao je Dačić.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Lavrov je rekao da je neophodno i da sva pitanja moraju da se rešavaju na osnovu dogovora dva entiteta i tri državotvorna naroda.

Inače, Dačić je poklonio Lavrovu dres fudbalske reprezentacije Srbije sa njegovim imenom, dok je direktorki Službe za komunikaciju i informisanje Ministarstva inostranih poslova Rusije Mariji Zaharovoj uručio licidersko srce, rekavši da je taj poklon "zbog svega lepog što ona govori o srpskom narodu".

Vaš browser nepodržava HTML5

Dres za Lavrova, srce Zaharovoj

Dvojica diplomata su se iz Palate Srbija preselila u sedište Beogradskog univerziteta u centru grada – Rektoratu, gde su održali predavanje pred više od stotinu studenata.

Šef ruske diplomatije ponovio je tvrdnje da pregovori Srbije sa EU nisu prepreka njene saradnje sa Rusijom.

Lavrov je pohvalno govorio o nastojanju Srbije da, kako je rekao, vodi uravnoteženu spoljnu politiku u trenutku značajnih žarišta koja su aktuelna u svetu.

"To je posledica politike Zapada i pokušaja da ostvari hegemoniju nakon završetka hladnog rata. Zapadne kolege vode ekspanzivnu politiku na području istoka. Podsetiću vas na vreme 1999. godine kada je grubo prekršen Helsinški završni akt i međunarodno pravno bombardovana tadašnja Jugoslavija, dok je pre deset godina priznata jednostrano proglašena nezavisnost Kosova. Sa druge strane, mi smo čvrsto nastojali da se to pitanje rešava u sklopu Rezolucije 1244. Jedna od posledica takve politike je i državni udar koji je izveden u Ukrajini, kada je i svrgnut tadašnji predsednik. Antiruske ideje inicirane su i iz Vašingtona kroz pokušaje da se Rusija izbaci sa međunarodnog energetskog tržišta", rekao je, između ostalog, Lavrov.

On je napomenuo i da Rusija visoko ceni kurs Srbije na očuvanju vojne neutralnosti.

"To je suverena odluka srpskog rukovodstva u koju nemamo razloga da sumnjamo", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanja studenata koji su njegove stavove propraćali aplauzom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Lavrov u hramu Sv. Sava

U delu predavanja rezervisanog za ministra spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić ukazao je na viševekovne prijateljske odnose Srbije i Rusije, ustvrdivši da Srbija nikada nije, ne može i neće voditi antirusku politiku.

"Kad god postoji neki problem u međunarodnim organizacijama bez podrške Rusije mi ne možemo da se odbranimo. Mislim da svima treba da bude jasno da zbog Srbije i njenih interesa, znači ne samo iz moralnih razloga nego i iz racionalnih, državnih i nacionalnih, Srbija ne sme nikada da vodi antirusku politiku. Jer srpska politika i politika u interesu Srbije podrazumeva savezništvo sa Rusijom", rekao je Dačić.

Među pitanjima studenata iz Srbije gostu iz Rusije prednjačila su ona koja se odnose na očuvanje srpskog nacionalnog identiteta i ćiriličnog pisma, mogućnostima saradnje u tom smislu sa Rusijom, kao i ulozi mladih u jačanju odnosa Srbije i Rusije.

Razgovori sa srpskim kolegom su, prema rečima ruskog šefa diplomatije, pokazali široko podudaranje u stavovima o međunarodnim pitanjima, a bili su posvećeni većim delom saradnji u međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije (UN), Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savet Evrope.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je 180. godišnjica diplomatskih odnosa pokazatelj istinski prijateljskih i bratskih odnosa Srbije i Rusije.

"Naše je zadovoljstvo veće što je ovaj jubilej uveličao šef ruske diplomatije", rekao je Dačić i dodao da je Lavrov jedan od najvećih oslonaca i prijatelja Srbije u svetu.

"Kada treba nešto da se pomogne, kada je Srbiji teško, kada naši neprijatelji i protivnici žele da pomognu Kosovu neprincipijelno, da nešto urade protiv interesa Srbije... Iskreno rečeno, ja zovem Sergeja Lavrova", rekao je Dačić kome je Lavrov uručio orden prijateljstva za zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje dve zemlje.

Vaš browser nepodržava HTML5

Lavrov odlikuje Dačića

Sergeja Lavrova je ispred Ambasade Rusije, gde je uručio orden Dačiću, dočekalo stotinak građana sa slikama ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskim zastavicama.