Francuz optužen u Moskvi za kršenje zakona o 'stranim agentima'

Zgrada Ruskog istražnog komiteta u Moskvi (Ilustracija)

Sud u Moskvi poslao je francuskog državljanina Laurenta Vinatiera u istražni zatvor do najmanje 5. avgusta pod optužbom da je prekršio ruski zakon o "stranim agentima".

Okružni sud u Zamoskvorečju objavio je svoju odluku 7. juna, dan nakon što su službenici Istražnog odbora uhapsili 48-godišnjeg stručnjaka za Rusiju, Kavkaz i središnju Aziju, koji radi za organizaciju za posredovanje u sukobima sa sjedištem u Ženevi.

Istražni odbor tada je rekao da je francuski državljanin pritvoren zbog sumnje da je prikupljao informacije o vojsci i da se nije registrirao kao strani agent.

Odbor je objavio video na kojem se vidi kako maskirani policajci u moskovskom restoranu prilaze muškarcu zamagljenog lica i vode ga do policijskog vozila.

Prema Istražnom odboru, muškarac je navodno "prikupio podatke vezane uz vojne i vojno-tehničke aktivnosti Ruske Federacije".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je u televizijskom intervjuu kasno 6. juna da je Vinatier pritvoren u Rusiji, naglasivši da nikada nije radio za francuske vladine strukture.

Francuska ambasada još nije komentirala hapšenje.

Pročitajte i ovo: Ruski sud ponovo produžio pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa

Vinatier je uhapšen dok je Macron bio domaćin ceremonije obilježavanja 80. godišnjice invazije na "Dan D" na plažama Normandije tokom Drugog svjetskog rata.

Ranije, 6. juna, francuski su mediji izvijestili da je 26-godišnjak porijeklom iz istočne regije Donbas u Ukrajini, s dvojnim rusko-ukrajinskim državljanstvom, priveden u Francuskoj nakon što je eksplozivna naprava ručne izrade detonirala u njegovoj hotelskoj sobi.

Muškarac je zadobio opekline i trenutno se nalazi u bolnici. Sumnjiči ga se za planiranje terorističkog napada u Francuskoj čiji bi cilj bila vojna pomoć koju Pariz šalje Ukrajini.

Odnosi između Rusije i Francuske pali su na najnižu tačku u povijesti zbog trenutne invazije Moskve na Ukrajinu pokrenute u februaru 2022. godine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ko ima zakon o 'stranim agentima' u ruskom stilu?

Uz izvještaje Ruske službe RSE/RL, TASS-a, Interfaxa i Le Journal du Dimanche