Lajčak pozdravio zajedničku procenu policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a

Miroslav Lajčak (na fotografiji) je postigao dogovor sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem 10. juna

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajćak pozdravio je "prvu zajedničku bezbednosnu procenu" policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a dogovorenu u Bratislavi.

"Ovo je važan korak ka punoj deeskalaciji tenzija na severu Kosova", napisao je Lajčak na Tviteru (preimenovanom u X) u četvrtak, 3. avgusta.

Prethodno je Policija Kosova saopštila da je bezbednosna situacija na severu dobra, te da će od petka započeti druga faza povlačenja policije iz i oko opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Dogovor su 10. juna postigli specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi).

“Prema zajedničkoj proceni Policije Kosova, Eulex-a i Kfor-a, bezbednosna situacija unutar i oko objekata opština na severu je dobra”, navodi se u saopštenju i dodaje da će od petka početi povlačenje još 25 odsto pripadnika policije.

Kosovo je prethodno već povuklo 25 odsto specijalaca unutar i oko opština na severu, kako je predviđeno sporazumom o deeskalaciji.

Tenzije na severu Kosova su podignute krajem maja kada su gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Pročitajte i ovo:

'Svestan sam rizika': Novi srpski policajci počeli sa radom na severu Kosova Deeskalacija na severu Kosova 'na pola puta'Weber: Tenzije zahtevaju promenu pristupa Zapada dijalogu Srbije i Kosova

Srbi, koji čine većinu stanovništva na severu Kosova, bojkotovali su poslednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa severa povuče specijalna jedinica Policije Kosova.