Kurti: Nepovoljan rezultat za Samoopredeljenje

Rezultate drugog kruga lokalnih izbora treba analizirati: Aljbin Kurti

Lider Samoopredeljenja i aktuelni premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je, dan nakon drugog kruga lokalnih izbora, izjavio da rezultat „nije zadovoljavajući”.

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu u 21 opštini je održan 14. novembra, a vladajući Pokret Samoopredeljenje je pobedio u četiri.

Kurti je u ponedeljak u Prištini ocenio da je takav rezultat posledica „nekih unutrašnjih nedostataka” koje treba analizirati. Takođe, kako je ocenio, ovakav rezultat lokalnih izbora je i zato što su se “svi ujedinili protiv Samoopredeljenja”.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije Kosova, na lokalnim izborima je Demokratska partija Kosova odnela pobedu u ukupno devet opština, Demokratski savez Kosova u sedam a Alijansa za budućnost Kosova u pet opština.

Sa druge strane, Samoopredeljenje, koje drži vlast na centralnom nivou, na lokalnim izborima je pobedilo u četiri opštine.

Pročitajte i ovo: Izborne lekcije na Kosovu za Samoopredeljenje i Srpsku listu

Premijer Kurti je obećao da će sarađivati sa svim novim gradonačelnicima, te dodao da će biti puno posla u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ko je koliko opština ukupno dobio?

Vladajući Pokret Samoopredeljenje je izgubio glavni grad Prištinu, kao i drugi po veličini kosovski grad Prizren. Pobedu je odneo u Gnjilanu, Podujevu, Kamenici i Štimlju.

Demokratski savez Kosova je dobio u Prištini, Istoku, Kosovu Polje, Vitini, Lipljanu, Peći i Juniku.

Demokratska partija Kosova je pobedila u Prizrenu, Glogovcu, Dragašu, Kačaniku, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Eljezovm Hanu i Skenderaju.

Alijanasa za budućnost Kosova je dobila Đakovicu, Klinu, Orahovac, Dečane i Suvu Reku.

Socijaldemokratska inicijativa je pobedila u Mališevu. U Obiliću je pobedio Džafer Gaši (Xhafer Gashi) iz Građanske inicijative za Obilić.

Srpska lista je pobedila u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, u Klokotu, Gračanici, Štrpcu, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Novm Brdu, Parteš-Pasjanu i Ranilugu.

Pročitajte i ovo: U Klokotu posle neuspeha prvog izbornog kruga: 'Ljudi moraju da begaju'

U Mamuši je dobila Turska demokratska partija Kosova.