Kurti o dijalogu sa Srbijom: Imamo sporazum koji treba implementirati

Aljbin Kurti, septembar 2024.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) je tokom posete Severnoj Mitrovici izjavio da nema nikakve detalje oko najave sastanaka glavnih pregovarača u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, te dodao da sporazum već postoji i da se on mora implementirati na terenu.

Pročitajte i ovo: Brisel ponavlja da je Ohridski sporazum obavezujući i za Kosovo i za Srbiju

"Međutim, Beograd ne priznaje sporazum koji je prihvatio. Sada su uvideli da veliko-srpskoj ideologiji taj sporazum ne odgovara. Ja mislim da treba da poštujemo taj osnovni sporazum od februara prošle godine i da ga implementiramo", rekao je Kurti novinarima.

Kosovo i Srbija su februara prošle godine prihvatili Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, dok je u martu usaglašen i Aneks dokument za njegovu implementaciju. U međuvremenu su strane izrazile rezerve, odnosno Kosovo je insistiralo da se taj sporazum potpiše dok je Srbija iznela svoje crvene linije kada je reč u učlanjenju Kosova u međunarodnim organizacijama.

Specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak je prošle nedelje boravio u Prištini nakon čega je izjavio da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija. Nije precizirao kada će taj sastanak biti održan.

Lajčak 10. avgusta boravi i u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je takođe razgovarao o nastavku dijaloga.

Pročitajte i ovo: Vučić nakon sastanka sa Lajčakom najavio zahteve Srbije povodom 'napada na Srbe na Kosovu'

Inače, dijalog Kosova i Srbije je u blokadi od septembra prošle godine, kada je oružana grupa Srba napala Policiju Kosova u Banjskoj kod Zvečana. Premijer Kosova Kurti je krajem juna u Briselu izneo nekoliko uslova za nastavak dijaloga na visokom političkom nivou, a jedan od njih je bio i da Srbija povuče pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu o putu ka normalizaciji.

Lajčak je prošle nedelje potvrdio da je zvanični Beograd to pismo povukao.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, pored ostalog, predviđa određeni nivo samomenadžiranja srpske zajednice na Kosovu, međusobno priznavanje državnih simbola, diploma, poštovanje teritorijalnog integriteta.