Kurspahić: Dobro jutro u drugačijem svijetu

Migranti u šumama BiH, ilustrativna fotografija

Piše: Kemal Kurspahić

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Tradicionalno novogodišnje podsjećanje na najznačajnije trenutke odlazeće godine i pokušaji da se predvide razvoj i događaji u godini koju smo upravo dočekali na ovoj raskrsnici vremena nude i jednu novu dimenziju i perspektivu za razumijevanje našeg mjesta u svijetu i vremenu: s dolaskom 2020, naime, završava se i druga i počinje treća decenija dvadesetprvog stoljeća. Ako nam se često čini kako su sve nove godine, uprkos svim željama da budu „bolje i ljepše“ od prethodne, predvidljivo iste i kako se nižu bez značajnijeg približavanja svenarodnim aspiracijama za boljim životom, osvrt na deceniju za nama nudi sliku tektonskih promjena u kojima je od 2010. do 2020. godine gotovo nestao svijet u kojem smo živjeli sa osjećanjem pripadanja svjetskoj porodici naroda.

U bosanskohercegovačkom slučaju, uglavnom isti nosioci vlasti u protekle tri decenije „zavođenja demokratije“ istrenirali su javnost da i puke proceduralne korake predstavljaju kao „napredak prema euroatlantskim integracijama“ – svečano obilježavajući „dobijanje upitnika“ i zakasnjelo slanje „odgovora“ pa onda i „dobijanje Mišljenja“ Evropske komisije a da se mjesecima ništa ne uradi u ispunjavanju njenih 14 prioritetnih preporuka da bi se dobio kandidatski status – uspjeli su da stvore klimu minimalnih očekivanja u kojoj onda nenormalno postaje i prihvata se kao normalno: prepirke i nadmetanja o „patriotizmu“ i „izdaji“ u kojima i po više od godinu dana nakon izbora ne može da se formira vlast koja će služiti narodu; sklapanje i razbijanje najčešće neprirodnih interesnih koalicija; blokade i bojkoti državnih institucija sve do obnavljanja etnoteritorijalnih fantazija koje su izazvale ratove devedesetih s veličanjem pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca i pozivom na obnovu institucija „udruženog zločinačkog poduhvata“.

Vaš browser nepodržava HTML5

Godina za nama u nekoliko reči

Bosanskohercegovački ultranacionalisti, u tom sistematskom izbezumljivanju javnosti, mogu se osjećati ohrabreni nekim trendovima u svjetskoj politici protekle decenije.

Ni Evropa ni Amerika nisu više u nekadašnjoj mjeri posvećeni širenju demokratije i sloboda u svijetu.

U Evropi su tokom protekle decenije, pod pritiskom i nerijetko pod izgovorom dolaska 5,2 miliona izbjeglih sa bliskoistočnih ratišta snage ekstremne desnice – nacionalizma, populizma, rasizma, islamofobije i antisemitizma, sve do neofašizma – potisnule sa scene umjerene partije centra i preuzele vlast posebno u zemljama bivšeg sovjetskog bloka. To je ohrabrilo i balkansku ekstremnu desnicu da agituje za rehabilitaciju ustaštva i četništva i istorijsku reviziju zlodjela koje su te ideologije počinile u Drugom svjetskom ratu da bi se povampirile u balkanskim ratovima devedesetih. Osjećaju slabljenja ideje evropskog jedinstva i solidarnosti značajno je doprinio i Brexit, s odlukom britanskih birača o napuštanju Evropske unije.

Pročitajte i ovo: 'Revolt protiv revolta' koji je potresao svet u 2019.

Sjedinjene Države su, i nakon dvije simbolično značajne manifestacije riješenosti da se obračunaju s terorističkom prijetnjom – od likvidacije Osame bin Ladena na početku prošle decenije (2. maja 2011.) do likvidacije Abu Bakr al-Baghdadija na kraju decenije (26-27. oktobra 2019) – u drugoj polovini decenije slijedeći izborni poklič svog predsjednika Donalda Trumpa („prije svega – Amerika“) dovele u pitanje svoju opredijeljenost da prednjače u očuvanju međunarodnog poretka koji su gradile i branile u decenijama „hladnog rata“. Trump je lično dovodio u pitanje potrebu za postojanjem zapadnog vojnog saveza i razgovarao sa saradnicima o američkom povlačenju iz NATO-a. Jednostrano je povukao Sjedinjene Države iz međunarodnog sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog kapaciteta. Odbacio je i godinama postizani sporazum o globalnoj akciji protiv klimatskih promjena.

Svi navedeni simptomi slabljenja međunarodnog poretka kakav smo znali balkanskim protivnicima euroatlatske integracije regiona služe i kao „dokaz“ u prilog u osnovi ruskog argumenta kako to „nije jedina alternativa“ i kako nema razloga za žurbu – u slučaju Bosne i Hercegovine – za prijem u NATO ili dobijanje kandidatskog statusa za EU. To je argument koji uslove za pridruženje poistovjećuje s nekom vrstom „domaće zadaće“ po tuđem diktatu.

Potpuno pogrešan pristup.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj


Reforme koje zahtijeva kandidatura i za NATO i za EU su prije svega usmjerene na unutrašnje pospremanje budućih država članica. One znače uspostavu i punu funkcionalnost institucija vladavine prava; borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i druge političke, ekonomske, bezbjednosne i pravne aspekte. Te reforme su – nezavisno od datuma prijema – doprinosile povjerenju međunarodnih partnera i investitora za poslovanje u državama kandidatkinjama za prijem.

Slabljenje posvećenosti nekad neupitnoj ideji „kolektivne bezbjednosti“ potiče nosioce aspiracija za teritorijalna prekrajanja, pored ostalog i na Balkanu, na kalkulacije o tome: da li će – i kako – današnja Evropa i Amerika odgovoriti na moguće jednostrane odluke o promjenama granica? Decenija koja ostaje za nama nudi iskustven odgovor na to pitanje: riječ je o ruskoj intervenciji u Ukrajini i aneksiji Krima. Rusija i 17 drugih članica Ujedinjenih nacija priznaju Krim kao dio Ruske Federacije; 114 država to ne priznaje a Rusija je zbog toga i pod sankcijama i Evropske unije i Sjedinjenih Država. Potičući nove podjele, balkanske „mapadžije“ rizikuju sankcije, izolaciju i gubitak evropske perspektive. Njihova računica mora uključivati i odgovor na pitanje: isplati li se sve to?