Kurspahić: Euroatlantska inspiracija iz susjedstva

Dokument kojim se potvrđuje učlanjenje Crne Gore u NATO, Vašington, juni 2017.

Piše: Kemal Kurspahić

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Ovonedjeljni NATO samit u Londonu, na kojem je svečano obilježena 70. godišnjica postojanja najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu, pokazao je kako se i na tako pomno pripremanim i protokolarno režiranim skupovima najzanimljivije stvari događaju na marginama a ne u konferencijskim dvoranama i na blještavim prijemima.

Unaprijed napisani govori šefova država i vlada očekivano su naglašavali istorijske zasluge Saveza za očuvanje svjetskog mira u decenijama hladnog rata i osiguranje mirne integracije bivših članica sovjetske imperije u evropsku porodicu naroda. Samit je – u tom službenom dijelu dvodnevnog programa – potvrdio i odanost zemalja članica Povelji Saveza uključujući i njen član 5 o kolektivnoj bezbjednosti po kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

To je pravovremena potvrda trajne vrijednosti NATO-a koja je posljednjih godina dovođena pod znak pitanja i iz najznačajnijih prijestonica uključujući i Vašington i Pariz.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako se mijenjao NATO

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump), pobjeđujući na izborima 2016. godine pod parolom "prvo Amerika", povukao je Sjedinjene Države iz brojnih multilateralnih ugovora – o klimatskim promjenama, iranskom nuklearnom programu, slobodnoj trgovini – i govorio je kako je i NATO "beskoristan" i kako njegove druge članice "iskorištavaju Ameriku" ne ulažući propisanih dva posto nacionalnog bruto proizvoda za odbranu.

Neposredno uoči 70. godišnjice NATO-a Savez je uzdrmala i izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) kako je, dijelom i zbog nepouzdanog američkog liderstva, NATO "klinički mrtav".

To je okvir u kojem se na marginama londonskog samita događaju i za nas poučne dramatične promjene. Tramp, koji je koliko juče dovodio u pitanje korisnost daljeg postojanja Saveza, sada brani NATO od francuskog predsjednika izjavljujući kako je njegova izjava o "moždanoj smrti" Saveza "gadna i krajnje uvredljiva".

Protokolarno neuobičajena uzajamna kritika Trampa i Makrona na posredan način bacila je novo svjetlo i na Makronovu izjavu – u istoj prilici u kojoj je govorio o "moždanoj smrti" NATO-a – kako je Bosna i Hercegovina "tempirana bomba" islamističke prijetnje u Evropi. Tramp je, naime, ponudio Makronu da Francuska preuzme "francuske teroriste uhapšene u Siriji i Iraku", a francuski predsjednik je odgovorio kako je "u odnosu na ukupan problem" među uhapšenim džihadistima "malo onih iz Evrope".

Zanimljivo: ista argumentacija kojom se u Bosni i Hercegovini odgovaralo na Makronovu izjavu o toj zemlji kao "tempiranoj bombi" u Evropi: tvrdilo se kako je više džihadista na stranim ratištima imala Francuska nego Bosna i Hercegovina. To je i tačno i – na žalost – pogrešno: u apsolutnim brojkama više ih je iz Francuske ali je u odnosu na broj stanovništva Bosna i Hercegovina daleko ispred Francuske i, kao i Kosovo i Makedonija, među prvih deset zemalja porijekla ratnika militantne organizacije "Islamska država".

Pročitajte i ovo: Komšićeva poruka Macronu: Dođi i lično se uvjeri kakvo je stanje

Za NATO aspiracije Bosne i Hercegovine poučna su iskustva najmlađe članice Saveza, Crne Gore, i zemlje čiji se prijem u NATO očekuje početkom iduće godine, Sjeverne Makedonije.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Crna Gora je od prijema u NATO prije dvije i po godine prošla i naknadni "prijemni ispit" od krajnje neugodne epizode na majskom samitu u Briselu 2017. u kojoj američki predsjednik gura crnogorskog premijera kako bi prošao u prvi red za fotografisanje lidera zemalja članica do Trampovog odgovora na pitanje jednog od njegovih omiljenih voditelja na Fox TV o tome zašto bi njegov sin – po članu 5 Povelje – morao ići da brani Crnu Goru. Tramp je tada rekao kako Crnogorci jesu "vrlo agresivan narod". "Oni mogu postati agresivni i, čestitam, vi ste u trećem svjetskom ratu".

Vaš browser nepodržava HTML5

Washington: Crna Gora primljena u NATO

U debati koja je uslijedila nakon tog intervjua objašnjeno je kako je član 5 primijenjen samo jednom u istoriji NATO-a kad su se zemlje članice pridružile Sjedinjenim Državama u intervenciji u Afganistanu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

U ulozi u kojoj je Crna Gora bila kao nova članica prije dvije godine u Briselu sada je na samitu u Londonu bila Sjeverna Makedonija. Iako je njen prijem zbog odgađanja u političkim turbulencijama u Španiji ratifikacije odluke o prijemu Sjeverne Makedonije taj čin odgođen vjerovatno do proljeća 2020. godine, u Londonu se zastava Sjeverne Makedonije razvila sa zastavama 29 zemalja članica, a njen premijer Zoran Zaev objavio je na društvenim mrežama poruku oduševljenja: "Ispunjavamo san svih generacija, postajemo članica NATO-a".

Pročitajte i ovo: Španska politička kriza zakočila ulazak Sjeverne Makedonije u NATO

Bosna i Hercegovina, u ostvarivanju vlastitih euroatlantskih aspiracija, može ponešto naučiti iz iskustva najmlađih članica Saveza: i Crna Gora i Sjeverna Makedonija suočavale su se s ruskim pokušajima ometanja tog njihovog strateškog izbora kao što se Bosni i Hercegovini, iz Rusije i njenih balkanskih ispostava, uporno dokazuje kako "postoje i druge alternative" osim euroatlantskih integracija.

Premijer Zaev je u Londonu rekao kako je njegova zemlja zaslužila članstvo i tako što je provela "program reformi" – što može značiti i da bosanskohercegovačko slanje u Brisel Programa reformi može biti po sadržaju isto što i godišnji nacionalni program (ANP) ako sadrži projekt usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa standardima NATO-a.

Radost pripadanja euroatlantskoj porodici naroda, koju danas dijele Crna Gora i Sjeverna Makedonija, mogla bi biti i inspiracija u bosanskohercegovačkim promišljanjima budućnosti.