Kurban-bajram u svijetu

Sunce izlazi u blizini Farkhora u Tadžikistanu, blizu granice s Avganistanom, gdje je jutarnja molitva za Kurban-bajram počela u 6 sati ujutro 16. juna.

Kurban-bajram, često nazivan praznikom žrtve, obilježava spremnost proroka Ibrahima (Abraham u judeo-kršćanskim tradicijama) da žrtvuje svog sina Ismaila (Išmaela) kao čin poslušnosti Bogu.

Muslimani se okupljaju da razmisle o svojim djelima dok traže oprost i izražavaju zahvalnost u Centralnoj džamiji u Khujandu, Tadžikistan.

Prema islamskom vjerovanju, baš kada je Ibrahim trebao žrtvovati svog sina, Bog je umjesto njega dao ovna za žrtvu.

Muslimani se okupljaju u blizini benzinske pumpe dok prisustvuju jutarnjoj molitvi u blizini moskovske Memorijalne džamije u Parku pobjede.

Kurban-bajram se slavi u čast Ibrahimove odanosti i vjere.

Ruska policija drži na oku muškarce u blizini Moskovske katedralne džamije, glavne džamije u tom gradu.

Muslimani širom svijeta tradicionalno žrtvuju životinju, kao što su ovca, koza, krava ili deva, u činu koji simbolizira žrtvu koju je napravio Ibrahim.
 

Vjernici prisustvuju molitvi za Kurban-bajram u Velikoj džamiji u Prištini.

Meso od kurbana obično se dijeli na tri dijela: jednu trećinu za porodicu, jednu trećinu za rođake i prijatelje i jednu trećinu za siromašne.

Vjernici za vrijeme bajramske molitve ispred Velike džamije u Prištini.




 

U Biškeku su džamije bile pune vjernika.

Rano utarnje molitve klanjane su ispred džamije Mardžnani (Marcani) u Kazanu u ruskoj Republici Tatarstan.

To je jedina džamija u Kazanu koja je izbjegla zatvaranje tokom sovjetskog perioda, a najstarija džamija je još uvijek u funkciji.

U selu Kolmakča, u regiji Nižnjekamsk u Tatarstanu, mještani se okupljaju na ranu jutarnju molitvu dok se njihova džamija (u pozadini) popravlja.

Zračak sunca obasjava vjernike koji su prvi došli na bajramsku molitvu u Gazi Husrev-begovu džamiju u Sarajevu.

Dječak tokom bajram-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Osoblje obezbjeđenja pretresa vjernike koji ulaze da klanjaju Kurban-bajram u džamiji Jami u Heratu, u Afganistanu, 17. juna.

Tačni datumi za Bajram mogu varirati od zemlje do zemlje zbog mladog mjeseca i lokalnih astronomskih opservacija.

Žena snima selfi nakon klanjanja namaza u džamiji Badšahi u Lahoreu, Pakistan.

Kurban-bajram je jedan od najvećih praznika islamskog kalendara, koji se poklapa sa završnim obredima godišnjeg hadždža u Saudijskoj Arabiji.

Milioni muslimana slave Kurban-bajram, jedan od najvećih praznika islamskog kalendara, koji se poklapa sa završnim obredima godišnjeg hadža u Saudijskoj Arabiji. Fotografije iz regiona u kojim RSE djeluje.