Kuba najavila da u Havanu dolazi ruska nuklearna podmornica

Nuklearna podmornica Kazan u Murmanskoj oblasti, 1. jun 2021.

Ruska podmornica na nuklearni pogon - koja neće nositi nuklearno oružje – posetiće Havanu sledeće nedelje, saopštile su u četvrtak komunističke vlasti Kube.

Nuklearna podmornica Kazan i još tri ruska broda ruske mornatice, uključujući raketnu fregatu "Admiral Gorškov", tanker za naftu i tegljač za spasavanje, pristaće u kubansku prestonicu od 12. do 17. juna, saopštilo je kubansko Ministarstvo revolucionarnih oružanih snaga.

Pročitajte i ovo: Putin preti naoružavanjem zemalja koje mogu napasti zapadne interese

"Nijedno od plovila ne nosi nuklearno oružje, tako da njihovo zaustavljanje u našoj zemlji ne predstavlja pretnju za region", saopštilo je ministarstvo.

Neobično približavanje ruske vojske tako blizu Sjedinjenih Američkih Država – posebno moćne podmornice – dolazi u jeku velikih tenzija oko rata u Ukrajini, gde se vlada koju podržava Zapad bori protiv ruske invazije.

Kubanski predsednik Migel Dias-Kanel (Miguel Diaz-Canel) sastao se prošlog meseca s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na godišnjoj vojnoj paradi 9. maja na Crvenom trgu ispred Kremlja.

Tokom Hladnog rata, Kuba je važan saveznik Sovjetskog Saveza. Raspoređivanje sovjetskih nuklearnih raketa na ostrvu izazvalo je kubansku raketnu krizu 1962. godine, kada su Vašington i Moskva bili blizu rata.

Odnosi između Rusije i Kube su učvršćeni posle sastanka Dias-Kanela i Putina 2022. godine.

Izvor: AFP