Krivokapić: Vlada traži krivce za sopstvene neuspjehe

Vaš browser nepodržava HTML5

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić odgovara na pitanje da li očekuje da popusti pritisak Rusije nakon NATO pozivnice Crnoj Gori.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da rezultati izbora sljedeće godine ne mogu dovesti u pitanje ulazak Crne Gore u NATO, da će uticaj Rusije biti onoliko jak koliko Crna Gora bude slaba, te da je parlament postao ključni faktor u rešavanju duboke političke krize u zemlji.

RSE: Odnose Vlade i Parlamenta premijer Đukanović je ocijenio narušenim i jednim od najkrupnijih političkih problema u državi tokom prošle godine. Dijelite li Vi ovu ocjenu, kako vidite te odnose?

Krivokapić: Svi imamo obavezu da ih vidimo na način kako ih naši evropski partneri procjenjuju, a to je da je Parlament bio ključna pozitivna institucija u kretanju ka Evropskoj uniji i NATO-u. Naime, ono što je Crnu Goru poguralo i bio najveći doprinos, rekao bih lokomotiva koja je vukla Crnu Goru ka EU i NATO-u, je upravo donošenje zakona, od izmjene Ustava, pa zakona i to nas je dovelo dovde. Ono pitanje implementacije gdje posao prelazi na Vladu je u zaostatku i zato je Parlament dobio ocjene kao najbolja politička institucija u Crnoj Gori. I to ne samo od naših euroatlantskih partnera, to rade regionalne NVO i tako dalje.

RSE: Mislim da je Đukanović mislio na unutrašnji plan.

Krivokapić: Naravno, nijedna vlada ne voli kad ima jaku kontrolu. To je prirodno stanje stvari, zato i postoje tri grane vlasti. To smatram da je dobro za Crnu Goru, a možda ne dobro za Vladu - ali je bitno da je dobro za Crnu Goru.

RSE: Koliko je opasan, za društvo u cjelini, manir ovdašnje vlasti da sve što ima kritički ton, makar on bio u korektivnoj funkciji, proglasi antidržavnim stavom? Pitam vas ovo jer ste i Vi i Vaša partija počesto bili u toj kategoriji.

Krivokapić: Nije počesto, ta kampanja traje više godina. Imate tu dva elementa. Odgovorna vlast je kritička vlast, koja koja postavlja tačne dijagnoze da bi rješavala probleme i zato dobija povjerenje građana. SDP je tako vodio politiku i vodiće je, neće kriti probleme, neće ušminkavati stanje zato što je u vlasti, nego da bi ih rješavao mora ih dobro dijagnosticirati, a to znači utvrditi negativnosti i popravljati ih koliko može. Naravno, koliko ima snage taj politički subjekt. Drugi element je ono što Amerikanci zovu“ blame game“. Kad ste neuspješna Vlada onda prebacite krivicu na nekog drugog. A Vlada, ustavom, ima sve moći da vodi unutrašnju i vanjsku politiku. I kad brojevi su protiv vas, onda tražite krivca. I to je naša konceptualna, rekao bih, razlika u toj Vladi. SDP je odgovoran politički subjekt koji konstatuje dobre stvari ali i loše da bi ih mijenjao. A neko pokušava da sve predstavi dobro iako ima problem sa činjenicama u toj priči. I onda je „blame game“, traženje krivca za vaše neuspjehe.

RSE: Uz etiketu antidržavni?

Krivokapić: Pa ne znam kome je dato da mjeri šta je državni interes osim institucijama. To je pravo dato parlamentu i tu se uglavnom u svakoj zemlji utvrđuje državni interes, jer on treba da bude zajednički interes, jer on nije interes jedne partije. Ovdje se bojim da se brka interes jedne partije i države, iako često bi se moglo tvrditi da je interes te partije upravo to za što optužuju druge.

RSE: I pored svih opstrukcija, unutrašnjih i spoljašnjih, Crna Gora je dobila pozivnicu za NATO. Kako vidite period pred nama u smislu zahtjeva koji se pred Crnom Gorom postavljaju, je li pred nama zahtjevniji dio puta?

Slavica Brajović u razgovoru sa Rankom Krivokapićem

Krivokapić: Za zemlju koja hoće da sprovodi reforme to je radostan period jer će ući u popravku ključne stvari koja daje stabilnost, a to je vladavina prava. To je zahtjevno ali, što bi rekli, plemstvo obavezuje, "noblesse oblige“, vi ste sada u društvu i ako hoćete da sjednete za sto sa 28 najdemokratičnijih i najprosperitetnijih zemalja na svijetu vi morate da budete slični njima. I ne možete da budete neko ko je u vladavini prava loš primjer, neko ko u vladavini prava ima sistemske probleme koje Evropska unija ocjenjuje kao korupcija na visokom nivou. Neko ko u vladavini prava ima problem da se na nesistematski način bavi organizovanim kriminalom. Neko ko u vladavini prava, kako se konstatuje, za jednu partiju po imenu i prezimenu DPS kupuje lične karte, neko ko još mnogo toga loše radi. Ako hoćete za istim stolom sa najboljima vi bar morate pokazati da ste elementarne stvari riješili. A vladavina prava je temelj države i interes svake države. To je najvažniji državni interes svih. I raduje me jer ćemo imati mnogo više podrške - finansijske, logističke, političke. I, kao u svakom procesu, oni koji su više evropski i euroatlantski, realno, oni će jačati u Crnoj Gori. Oni koji se plaše takvih kriterijuma oni će slabiti i u tome vide opasnost. Znači, oni koji su stvarno posvećeni tim vrijednostima u tome vide zadovoljstvo, jačaju se uz partnerske pomoći, raste u Crnoj Gori pravda sto je uslov za razvoj, za ekonomiju, za pristojan posao, za pošteno i slobodno življenje.

Rezultat izbora neće ugroziti ulazak u NATO

RSE: Da li predstojeći izbori tj. njihov rezultat, mogu dovesti u pitanje ulazak Crne Gore u NATO?

Krivokapić: Ne. Mislim da je ta većina koja je među građanima i među političkim subjektima stabilna. Da li će zato što DPS ode u opoziciju DPS biti protiv NATO-a? Neće, jer to je njihova programska odrednica. Tako da ne mislim da to išta može promijeniti jer će ukupan zbir biti isti, čak i povećan. Nema opasnosti od toga i mislim da nije dobro da zloupotrebe na izborima pokrivamo referendumskim rezultatom ili da korupciju pokrivamo NATO-om, uopšte, da simbolima pokrivamo loše stvari.

RSE: Znači, računate da će taj anti NATO i pro NATO blok u crnogorskom parlamentu ostati ujednačeni?

Krivokapić: Može biti drugačije raspoređeni po partijama, ali će ukupan broj poslanika za NATO biti i veći, računam, jer smo bliži NATO-u i podrška raste. Ponavljam, i ako DPS bude u opoziciji neće glasati protiv NATO-a, ti glasovi će otići SDP-u ili nekim drugim manjinskim partijama, ili ovim partijama koje su za NATO a koje su sada na političkoj sceni.

RSE: Rusija se prilično trudila da pozivnica za Alijansu ne stigne u Podgoricu. Da li očekujete da će taj pritisak da popusti nakon dobijanja pozivnice?

Krivokapić: Tu uvijek stvari zavise od nas i zato jesmo nezavisna država i zato hoćemo da budemo partneri. Ukoliko ključni procesi u Crnoj Gori budu išli kako treba, vladavina prava, jednakost svih pred zakonom, i iz toga dobili prave investitore koji donose u Crnu Goru a ne odnose iz Crne Gore, iz toga dobili realna radna mjesta, stvorili bolju strukturu ekonomije, smanjili nezaposlenost - time će svaka negativna želja ili namjera prema Crnoj Gori slabiti.

Bilo koja namjera spolja prema Crnoj Gori neće imati šanse ako mi razvijemo uz pomoć evropskih partnera ono što je naš vitalni interes - vladavinu prava, iz toga demokratiju, dalje institucije.

Ako budemo društvo gdje, ako bilo ko ima loše namjere prema Crnoj Gori, može kupiti medije, političare, biznis sektor, da bi ih upotrebljavao u političke svrhe onda ćemo biti slabiji. Ali ako gradimo demokratiju i vladavinu prava to se neće moći desiti. Ako ste slaba demokratija, ako ste korumpirano društvo, svako vas može polomiti. Rimsko carstvo se raspalo zbog korupcije na kraju. Daću vam jedan primjer. Kralj Nikola je propustio da lojalnost kruni zamijeni lojalnošću institucijama. I 1918. se nije desila samo kao namjera spolja da se uništi i okupira Crna Gora nego zbog toga što Crna Gora nije imala demokratiju i narod se ojadio što su glavari otimali i tako je odbrana Crne Gore bila slaba. I sada bilo koja takva namjera spolja prema Crnoj Gori neće imati šanse ako mi razvijemo uz pomoć evropskih partnera ono što je naš vitalni interes - vladavinu prava, iz toga demokratiju, dalje institucije. Parlament je upravo institucija koja je u fazi demokratskog razvoja najviše iskočila. I ne zaboravite, sada je u Parlamentu dijalog o političkoj krizi koja je jaka, koja nije nastala zbog Parlamenta nego je nastala zbog onih koji vrše zloupotrebe, zbog onih koji uništavaju temelj demokratije a to je volja građana da sami odluče ko će ih voditi. E, sad, Parlament to spašava. Da Parlament nije jaka institucija u Crnoj Gori imali bismo nemire, sukobe i ovo što se dešava. A Parlament je postao sidro stabilnosti u Crnoj Gori, dokazao da vrši svoju ustavnu funkciju, iako su neki drugi ugrozili temelj ustavnog sistema Crne Gore a to su - slobodni i fer izbori.

Podrška međunarodnih faktora dijalogu vlasti i opozicije

RSE: Na kraju, o tekućim pregovorima vlasti i opozicije koji treba da vrate povjerenje u izborni proces. Utisak je da nijesu baš svi jednako voljni učesnici ovog dijaloga. Koliko je ovaj dijalog stvar naše unutrašnje društvene potrebe za dogovorima a koliko, negdje, i međunarodnog pritiska?

Krivokapić: Nije više vanjska politika nastavak unutrašnje, nego je unutrašnja politika, u novim demokratijama, Evropskoj uniji, nastavak vanjskog sistema odlučivanja unutar EU i NATO-a. Neizbježno je da su naši partneri, sa kojima već sad u Evropskoj uniji dijelimo dvorište, a u NATO-u već i sobe, zainteresovani da jedan od partnera koji je pod njihovim krovom bude stabilan i da elementarna stvar u demokratiji, a to su slobodni i fer izbori, nepovratno tako budu ustanovljeni.

Ovo je korak nazad crnogorske demokratije. Vratili smo se na prvo pitanje, vratili smo se u prvi razred, kao da vas pitaju gradivo iz prvog razreda u osmom razredu. Ali tu će stati i tu će nas zaustaviti ako to ne uspijemo, bićemo na sporednom kolosijeku. To se desilo u susjedstvu, mislim u Albaniji, kad je imala probleme sa izborima, zastala je, nije bilo ni evropskih integracija ni NATO povjerenja, niti investitora.

E ovo je prvi put da su se okupili predsjednici političkih partija na dijalog o jednom pitanju u kratkoj istoriji višepartijskog sistema u Crnoj Gori, i to je dokaz koliko je kriza duboka. Ali je i dokaz da postoji institucija gdje je povjerenje međunarodne zajednice koja je direktno stala iza inicijative parlamenta da se vodi dijalog oko tog pitanja, Evropska komisija i OEBS.

I sa druge strane je dokaz da su i oni koji su ne rješenje problema nego problem zbog kojeg smo se okupili postali svjesni da moraju da sarađuju. A Parlament je sredstvo za rješavanje, a ne problem. Ovi sistemi pate što vlada dominantno, ne samo u Crnoj Gori koja već ima taj problem koji se lako evidentira, da druge vlasti lako pokleknu pred izvršnom vlašću. Parlament, na sreću, nije takav i to je odlično za Crnu Goru. I očekujem da ćemo se kretati naprijed. Bilo je skepse kad smo krenuli u taj proces, da je to vrijeme suzavca, da je to vrijeme nemira, da smo bili negativni hedlajnovi na svim evropskim i svjetskim stanicama. Sad imate jedan proces koji je produktivan, koji malim korakom, ali će stići do rezultata ako bude zrelosti svih nas da budemo odgovorni da damo gradjanima da odlučuju, jer kradja na izborima je poseban vid kradje. Postoje u zemljama materijalne krađe, sticanje bogatstva i tako dalje. Ovdje udarate građanima na njihovu osnovnu slobodu da se pitaju o svojim životima. Tako da taj oblik krađe je najbrutalniji u demokratiji i zadnja je ura da mi to rješavamo.

A ako ne, Crna Gora ce ući u period nestabilnosti, nelegitimnosti svake vlasti, zastoja i gradjani će tek onda biti u teškoj poziciji.