Ukrajinska kampanja na Krim se nastavlja

Oštećeni automobili u dvorištu stambene zgrade nakon, kako lokalne vlasti kažu, ukrajinskog napada u gradu Belgorodu, 5. januar 2023.

Sirene za uzbunu od vazdušnih napada oglasile su se u krimskom gradu Sevastopilju usred nastavka kampanje Ukrajine na regiji poluostrva Krim koji je okupirala Rusija. Uzbuna je oglašena dan nakon što je Kijev saopštio da su njegove snage pogodile lokaciju ruske vojne komande na Krimu.

Guverner Krima kojeg je postavila Rusija na kanalu na Telegramu je napisao: "Pažnja! Uzbuna od vazdušnih napada".

Nije bilo neposrednih izvještaja o bilo kakvim udarima iz vazduha.

Ruski grad Belgorod takođe je bio meta granatiranja sa ukrajinske strane, kako su rekli zvaničnici nekoliko sati nakon što je školama naređeno da ostanu i dalje zatvorene zbog rizika od daljih napada.

Ukrajinske snage su u protekla 24 sata učestvovale u 59 bliskih borbi, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske u dnevnom obraćanju 5. januara, dodajući da su trupe odbile višestruke napade ruskih snaga u regijama Donjecka, Harkova i Zaporožja.

Kijev nastoji da povrati anektirano poluostrvo Krim, koji je Rusija zauzela 2014. Od početka rata Ukrajinci su izvodili nekoliko napada na ratne brodove Rusije, štab ruske Crnomorske flote i most koji povezuje poluostrvo sa jugom Rusije.

Napadi na Krim dolaze nakon intenziviranja ruskih napada dronovima na Ukrajinu.

Vazdušni napadi Rusije u kombinaciji sa napadima bespilotnim letjelicama desili su se u Ukrajini 29. decembra i ponovljeni su 2. januara. U ovim napadima je smrtno nastradalo više od 40 ljudi dok su desetine ranjene. Ukrajina je uzvratila napadima na Rusiju 30. decembra. Vlasti u oblasti Belgorod su saopštile da je ubijeno 25 ljudi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je novinarima u Bijeloj kući, 4. januara da su objavljeni obavještajni podaci otkrili da je Sjeverna Koreja obezbijedila Rusiji balističke projektile.

Ruske snage su ispalile najmanje jednu od tih raketa na Ukrajinu 30. decembra. Kirby je rekao da je ona aterirala na otvoreno polje u regiji Zaporožje. Rusija je takođe lansirala nekoliko sjevernokoreanskih balističkih projektila 2. januara.

Kirby je takođe rekao da Rusija od Irana traži balističke projektile malog dometa. Dogovor nije dovršen, ali su Sjedinjene Države zabrinute što pregovori "aktivno napreduju".

Dok Rusija pojačava svoje napade projektilima i bespilotnim letjelicama, Ukrajina je molila svoje zapadne saveznike da je nastave sa dostavom oružja za protivvazdušnu odbranu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba 3. januara izrazio je uvjerenje da će Ukrajina nastaviti da prima međunarodnu pomoć koja joj je potrebna.

"Ukrajina će se uvijek boriti s resursima koji su joj dati", rekao je Kuleba za CNN. "Ono što se daje Ukrajini nije milostinja. To je ulaganje u zaštitu NATO saveza i u zaštitu prosperiteta američkog naroda."

Američki predsjednik Joe Biden predložio je nacrt zakona o potrošnji za nacionalnu sigurnost koji uključuje 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, ali su ga blokirali republikanski zastupnici koji insistiraju na tome da se Biden i demokrate u Kongresu pozabave sigurnošću granica Sjedinjenih Država.

Izvor: CNN i AFP