Uprkos čestim napadima, turisti hrle na plaže na Krimu

Turisti uživaju u znamenitostima duž plaže u Alušti, koja se nalazi na južnoj obali poluostrva Krim. Poluostrvo, međunarodno priznato kao ukrajinska teritorija, okupirala je Rusija nakon ilegalne aneksije i preuzimanja vlasti 2014. godine.

Kupači u Alušti, čini se, bezbrižno provode dan na plaži. Eksplozija na čvorištu za distribuciju gasa u blizini Alušte 6. jula izazvala je veliki požar, prekinuvši dotok gasa obližnjim selima. Ukrajina redovno izvodi napade na ruske okupatorske snage duž poluostrva.

Poluostrvo u obliku dijamanta, koje je nekada bilo omiljeno mjesto za odmor ruskih careva i domaćin samita lidera svijeta, pokušava na svoje plaže privući veći broj turista.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Kijev obećava da će vratiti kontrolu nad svojom teritorijom i cilja na ključna ruska vojna i pomorska postrojenja na okupiranom Krimu.

Broj turista smanjio se nakon napada poput ovog 23. juna, kada su ruske snage presrele rakete sistema dugog dometa (ATACMS) koje su ciljale na lanser projektila na Krimu. U padu oborenih raketa poginulo je šest osoba, a povrijeđeno više od 150.

Ukrajinske bespilotne letjelice i vazdušni napadi na rusku imovinu, poput obližnje Crnomorske flote, takođe su doprinijeli manjem broju posjetilaca.

Znak upozorava kupače da spasilačka služba nije osigurana.

Žena prelazi ogradu oronulog šetališta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je prisiljen da evakuiše ratne brodove u relativnu sigurnost grada Novorosijska, nakon učestalih ukrajinskih napada.

Osim stalnog iscrpljivanja ruskih odbrambenih kapaciteta, Kijev teži da izolira Krim ciljajući na logističke veze Kremlja sa okupiranim poluostrvom.

Neki turista putuju na Krim preko Kerčkog mosta sa teritorija koje je okupirala Rusija u istočnoj Ukrajini. Most je otvoren 2018. i važan je za snabdijevanje ruskih snaga koje su okupirale dijelove južne Ukrajine.

Na ulazu u autobusku stanicu u Alušti okačeni su oglasi za prijem regruta u rusku vojsku.

Uprkos mogućim napadima dronovima i vazdušnim udarima, život se ovdje nastavlja, a ruska invazija na Ukrajinu ulazi u 30. mjesec.