Francuz pokušao prokrijumčariti četiri državljana Turske u BiH

Državljanin Francuske je pokušao prokrijumčariti turske državljane preko GP Brčko (na fotografiji)

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsili su na Graničnom prelazu Brčko državljanina Francuske jer je pokušao prokrijumčariti četvoro državljana Turske.

Turski državljani pokušali su da pređu granicu u ponedjeljak, 29. novembra, sa pasošima koji su glasili na tuđa imena, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Osobe su otkrivene graničnom kontrolom vozila Audi francuskih registarskih oznaka.

Pročitajte i ovo: Razbijen lanac krijumčara migranata balkanske rute, za 'put' iz BiH do 3.000 eura

Zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje lica, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH.

Daljim operativnim radom i provjerama, pripadnici ove jedinice su došli do stvarnog identiteta lica, te je utvrđeno da je riječ o turskim državljanima koji su nosioci drugih identifikacijskih podataka.

U toku je rad na ovom slučaju.

Pročitajte i ovo: Konferencija o migracijama u Sarajevu: U BiH nelegalno ušlo više od 84.000 migranata

Bosna i Hercegovina, kao sastavna zemlja takozvane Balkanske rute, posebno je pogođena migrantskim tokovima. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je da je u BiH od 2018. godine u zemlji nelegalno ušlo više od 84.000 migranata.

Naglasio je kako je tek tri posto njih podnijelo zahtjev za azil.

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, Lipi, Borićima i Miralu, trenutno je smješteno 1.200 migranata, dok se u dva prihvatna centra u Sarajevu nalazi oko 1.800 ljudi.