Sud vraća 111 rudara Kreke na posao

Rudnik Kreka, arhivska fotografija

Općinski sud u Tuzli, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BIH) donio je odluku da se 111 radnika Rudnika mrkog uglja "Kreka“ koji su poslani na čekanje zbog lošeg poslovanja rudnika biće vraćeni na posao, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Sindikalne organizacije rudnika Zuhdija Tokić.

"Sud je donio odluku kojom se zabranjuje provođenje odluke o prekidu rada od 30. jula i odluke o listi radnika od 12. avgusta i naređuje se poslodavcu da odmah po prijemu rješenja vrati 111 radnika na posao do okončanja sudskog procesa“, rekao je Tokić za RSE.

Tokić kaže da je ovo apsolutna pobjeda Sindikata 'u odbrani i radnika i rudnika od nezakonitih i štetnih odluka koje poslodavac donosi'.

„Očekujemo od poslodavca da provede ovu odluku, jer bilo kakav prigovor ne odlaže izvršenje“, objasnio je.

Pročitajte i ovo: Rudarima tuzlanske 'Kreke' zabranjen štrajk: Raditi sve teže, dugovi sve veći

Rudnik "Kreka", koji posluje u okviru koncerna Javnog preduzeća Elektroprivrede BiH (JP EPBiH), ima 2.100 zaposlenih i već godinama se suočava sa finansijskim problemima.

Prema odluci Uprave od 12. avgusta na prekid rada je upućeno je 111 radnika. Ukupno 640 radnika koje čeka ista sudbina. Za to vrijeme trebali su primati 60 posto osnovne plaće koja u prosjeku iznosi oko 500 eura.

Prekid rada je predviđen zbog toga što je rudnik u prvih šest mjeseci 2021. godine poslovao negativno u iznosu od cca 13 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,5 miliona eura), te se trenutno suočava s privremenim zastojem u proizvodnji koji posljedično uzrokuje i pad prihoda, navedeno je u saopštenju za javnost rudnika.

Pročitajte i ovo: Ministar Džindić: Neka policija istraži je li bilo kriminala oko gasa u Federaciji BiH

Zbog navedene odluke Sindikalni odbor rudnika podnio je tužbu protiv vršioca dužnosti direktora rudnika Huseina Trumića, dok je od Elektroprivrede BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i premijera FBiH Fadila Novalića tražio da smjeni upravu rudnika, pozivajući se na Zakon o radu FBiH.

Općinski sud u Tuzli je zabranio održavanje štrajka 16. avgusta, koje je Sindikat rudnika “Kreka” želio organizovati u znak protesta zbog odluke uprave da trećinu rudara zbog lošeg poslovanja uputi na prekid rada.

Pored Rudnika "Kreka", koji je najstariji bosanskohercegovački rudnik u Koncernu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH posluje još šest rudnika.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH iznosi skoro 263 miliona eura.

Dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 460 miliona eura, a ukupni gubitak u 2020. godini je bio oko 39,5 miliona eura.