Britanski kralj operirao prostatu

Kralj Charles III, 13. 12. 2023.

Kraljica Camilla posjetila je svog supruga kralja Charlesa III. ponovno u bolnici u nedjelju, 28. januara, koji je treći dan na liječenju u klinici u središtu Londona gdje je podvrgnut operaciji prostate.

Charles (75) primljen je u londonsku kliniku u petak, nakon što su dužnosnici poduzeli neobičan korak otkrivši javno da ima povećanu prostatu, iako je stanje benigno.

Pročitajte i ovo: Čarls Treći krunisan za britanskog kralja na ceremoniji u Londonu

Kraljeva snaha Kate Middleton također je trenutno na klinici nakon operacije abdomena. Catherine, princeza od Walesa (42), kako je službeno ime supruge princa Williama, već je 13. dan u bolnici.

Kraljeva je operacija potaknula porast internetskih pretraga pojma "uvećana prostata" na internetskoj stranici državne Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Dobrotvorna organizacija Prostate Cancer UK saopćila je da je u četvrtak u usporedbi sa srijedom zabilježila više od 100-postotni porast broja ljudi koji su koristili njezin online provjerivač rizika.

"Priroda ovih stvari je da će, ako je neka javna ličnost u pitanju, više muškaraca potražiti pomoć. To je dobra stvar", rekao je konzultant, urološki kirurg Ian Eardley.

Pročitajte i ovo: Kako je kralj Čarls pomogao u očuvanju najstarijih stabala u Rumuniji

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin 15. januara je izašao iz bolnice, nakon što je dvije sedmice liječen od komplikacija nastalih poslije operacije raka prostate.