Kosovski Srbi u vladajućoj koaliciji, uz nekoliko uslova

Kosovski parlament, ilustrativna fotografija

Predstavnici Srba na Kosovu su se sa zvaničnicima Srbije dogovorili da učestvuju u radu kosovskih institucija, odnosno, da će imati zajednički politički nastup na Kosovu. Direktor kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić ocenio je da taj dogovor predstavlja prekretnicu u političkom delovanju Srba sa Kosova, te da je njihovo učešće u institucijama važno, bez obzira na to koja će partija formirati vladu.

Ali, postoje li uslovi pod kojima će Srbi ući u buduću vladu Kosova?

Aleksandar Jablanović, lider Srpske liste koja u sebi sadrži tri politička subjekta, izjavio je za RSE da će ova lista albanskim partijama postaviti nekoliko uslova za ulazak u vladu.

Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora od 8. juna. Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija osvojila je 30.38 % glasova, odnosno 37 poslaničkih mandata. OPŠIRNIJE..

"Srpska lista će svoju podršku usloviti time što će tražiti neodložno formiranje Zajednice srpskih opština, u skladu i na način kako je to Briselskim sporazumom predviđeno; tražićemo poštovanje prava za Srbe i sve nealbance u još većoj meri na Kosovu i Metohiji. Insistiraćemo na obustavi procesa privatizacije u srpskim sredinama na KiM i poništavanju već urađenih privatizacija, i garantovanju veće bezbednosti za Srbe i nealbance na prostoru KiM kao i održiv ekonomski razvoj, koji mora da bude finansiran od strane Vlade Kosova", kazao je Jablanović.

Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera i odlazeći ministar lokalne samouprave, odnosno lider Samostalne liberalne stranke, u izjavi za RSE kaže da uslovi pod kojima će Srbi učestvovati u budućoj vladi su u interesu njihovih birača.

Slobodan Petrović

"Imaćemo priliku da razgovaramo oko tih konkretnih pitanja, ali suština je da smo doneli zaključak da mi hoćemo da budemo deo vlade, da budemo u parlamentu. Mislim da je to važno, na taj način smo izrazili svoja opredeljenja. Tražiće se način i mogućnost, što je legitimno za svaku političku stranku s obzirom na podršku koju su dobili na izborima, da traže u skladu sa time i poziciju u vlasti", navodi Petrović.

Aleksandar Jablanović, pak, naglašava da će Srpska lista insistirati na ispunjavanju uslova ko god bude formirao novu vladu.

„Politika je proces pregovaranja, i onaj ko bude bolji pregovarač i ispoštuje bolje uslove svakako da će imati bolju poziciju u toj vladi. Mi mislimo da Srpska lista u budućnoj vladi KiM može da bude samo konstruktivni faktor", kazao je on.

Jablanović poručuje da će Srpska lista biti faktor garancije da će Beograd sprovesti briselski sporazum do kraja.