Obustavljen sudski postupak oko gradnje naselja raseljenim Srbima u Zvečanu

U naselju 'Sunčana dolina' gradi se 300 kuća za raseljene Srbe, fotografija iz septembra 2020.

Sudski postupak oko izgradnje naselja 'Sunčana dolina' u opštini Zvečan na severu Kosova, koje finansira Srbija, obustavljen je zbog zastare.

Saopštio je to u petak (16. juna) kosovski ministar sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), navodeći da izgradnja tog naselja jeste nelegalna, ali i da je taj sudski slučaj između Ministarstva i nadležnih u opštini Zvečan zatvoren zbog zastare.

„Ono što se dešava na severu, koliko mi imamo informacija, nije ni u skladu sa urbanističkim planovima Srbije. Tako da, ono što se dešava u 'Sunčanoj dolini', što se kosovskih institucija tiče, nema nikakvu dozvolu, ali ne postoji informacija da postoji bilo kakva dozvola za izgradnju, odnosno bilo kakav prostorni plan koji je poštovan tokom izgradnje“, kazao je Aljiu na sednici Skupštine, odgovarajući na poslanička pitanja u vezi izgradnje ovog naselja.

U Zvečanu, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, Srbija i Srpska pravoslavna crkva (SPC) na površini od oko 15 hektara gradi 300 stambenih jedinica u sklopu naselja “Sunčana dolina”, namenjenog raseljenim licima iz srpske zajednice sa Kosova. Kako je do sada bilo rečeno, projekat košta 14 miliona eura.

Pročitajte i ovo: Naselje za raseljene na severu Kosova i bez dozvole uskoro useljivo

Ministar sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Aljiu je kazao da, na osnovu dostupnih informacija, 2016. godine to ministarstvo je poslalo svoju inspekciju koja je od opštine Zvečan zatražila izveštaj u vezi izgradnje tog naselja, ali u to vreme, niko iz te opštine nije prihvatio da pruži odgovore inspektorijatu i poseta je u potpunosti ignorisana.

Nakon toga, on je dodao da je ministarstvo podnelo tužbu protiv direktorice direktorijata za urbanizam opštine Zvečan. Sud je predmet nakon dve godine ukinuo zbog njegovog zastarevanja.

„U sudu je predmet između Ministarstva i Opštine Zvečan zatvoren zbog njegove zastare“, dodao je Aljiu.

Gradnja srpskog povratničkog naselja na severu Kosova

Plate idu, reda nema

Aliu je dodao da trenutno 38 zaposlenih na severu Kosova dobija platu ovog ministarstva, a u sklopu inspektorijata je 12 radnika, ali da ipak "ne postoje zvanični izveštaji o stanju na severu“.

Kako je dodao, njegovo ministarstvo radi na prikupljanju svih informacija što se tiče aktivnosti na severu Kosova i radnika ovog ministarstva na severu, o čemu će Skupštinu i Vladu naknadno obavestiti.

„Koji će onda biti naredni politički koraci za uspostavljanje reda, to ostaje političko pitanje o kojem će se diskutovati ovde u Skupštini“, kazao je Aljiu.

Gradnja od 2016. godine

Sporazum o izgradnji povratničkog naselja “Sunčana dolina” 2015. godine su potpisali kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Eparhija raško-prizrenska SPC i privremeni opštinski organ Zvečan koji funkcioniše u okviru srpskog sistema. Na čelu tog organa je Ivan Todosijević, inače bivši ministar za administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste, većinske partije Srba na Kosovu.

Naselje se gradi od juna 2016. godine.

Na osnovu informacija koje su bile dostupne na veb stranici ovog naselja, a koji je u međuvremenu zatvoren, šira lokacija obuhvata prostor od 24 hektara zemlje ali je na površini od oko 15 hektara planirana izgradnja oko 300 stambenih jedinica u kojima će biti smešteno oko 1.500 raseljenih lica sa Kosova, a koja imaju prebivalište ili boravište u Srbiji, Crnoj Gori i u drugim državama Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pismu opštini Zvečan, koja ga je 14. jula proglasila počasnim građaninom te opštine, naveo da “sve što se danas radi i gradi, svaki kamen utkan u “Sunčanu dolinu”…jesu naš temelj za budućnost na ovim prostorima”.