Zatvorene benzinske pumpe na severu Kosova

Benzinska pumpa NIS na severu Kosova zatvorena je 16. jula, 2024.

Agencija za privatizaciju Kosova je navela da su zatvorene tri benzinske pumpe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku jer su zakupci poslovali bez dozvola.

Ističe se da su te benzinske pumpe pod kontrolom Agencije te da su morale da imaju licencu kosovskog Ministarstva industrije, preduzeća i trgovine.

"To (neposedovanje licence) predstavlja kršenje ugovora o zakupu sa Agencijom za privatizaciju i Zakona o trgovini naftnim derivatima, čime se ugrožava bezbednost potrošača i životne sredine", naveli su iz Agencije uz napomenu da će raskinuti ugovore o zakupu.

Iz policije Kosova su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili da su samo asistirali Agenciji jer su benzinske pumpe u njenom vlasništvu.

Ove benzinske pumpe su imale logo Naftne industrije Srbije (NIS).

Međutim, prema saznanjima RSE, one su već nekoliko godina u vlasništvu privrednika sa severa Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla), komentarišući zatvaranje benzinskih pumpi, je ocenio da se na severu zemlje uspostavlja red i zakon nakon dužeg niza godina.

"Period obogaćivanja na račun države i građana, prolazi. Uradićemo sve kako bi se oni koji krše zakon suočili sa pravdom. Pekršioci naših zakona i pravila, kao što je NIS petrol, damar ruskog Gasproma, nema mesta u Republici Kosovo", napisao je on na Facebooku.

Otvaranju NIS pumpe u Severnoj Mitrovici je 2016. prisustvovao tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić, uprkos protivljenju kosovskih vlasti.

Kosovo je tada uputilo i protestnu notu Evropskoj uniji i svim međunarodnim institucijama.

iz arhive rse Nove pumpe NIS-a uprkos protivljenju Kosova

Zvanična Priština je delovanje NIS na severu Kosova smatrala ilegalnim, te ga okarakterisala kao pokušaj ruskog uticaja na Kosovu i šire.

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta i njene krovne kompanije Gasprom.