Agencija za privatizaciju Kosova: Prekid ugovora sa privrednicima na severu jer su ga prekršili

Zatvaranje benzinske pumpe na severu Kosova, juli 2024.

Agencija za privatizaciju Kosova navodi da su vlasnici zatvorenih pumpi u opštinama sa srpskom većinom na severu zemlje prekršili ugovor o zakupu jer nisu ispoštovali tačku koja se odnosi na dobijanje licence za rad sa naftnim derivatima.

Zbog toga su, kako navode, preduzete radnje da se ti ugovori o zakupu prekinu.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Agencija napominje da su zatvorene benzinske pumpe u njihovom vlasništvu kao nasleđe nekadašnjih društvenih preduzeća INA Trgovina iz Zagreba i beogradskog Jugopetrola, te da ima ekskluzivna prava da upravlja tom imovinom.

Sa privrednicima sa severa Kosova su imali ugovor o zakupu na dve godine, ali nisu precizirali kada je ugovor potpisan.

Inspektorat Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine u Vladi Kosova je u proteklih nedelju dana zatvorio pet benzinskih pumpi na severu jer vlasnici nisu imali dozvolu za rad.

Kako je iz ovog ministarstva saopšteno 22. jula, svi privredni subjekti koji se bave prometom naftnih derivata moraju imati licencu, te da će protiv onih koji krše zakone biti preduzete "stroge kaznene mere".

Nadležno ministarstvo je navelo da će inspekcija i narednih dana proveravati da li benzinske pumpe imaju važeću dozvolu za delatnost kojom se bave.

Četiri od pet zatvorenih pumpi su imale logo NIS petrola, Naftne industrije Srbije koja je svoj rad na Kosovu navodno obnovila decembra 2016. godine.

NIS je, inače, u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta i njegove krovne kompanije Gasprom

opširnije Ko stoji iza zatvorenih pumpi na severu Kosova?

Međutim, prema informacijama Agencije za privatizaciju Kosova i Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, te pumpe su bile u vlasništvu biznismena sa severa Kosova.

Iz Agencije ističu da nikada nisu imali bilo kakvu komunikaciju ili ugovor sa NIS petrol-om.