Agencija SAD za razvojnu pomoć obeležila 25 godina postojanja na Kosovu

Ambasador SAD Džefri Hovenier na obeležavanju 25 godina postojanja USAID-a na Kosovu, 22. oktobar 2024.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je od 1999. godine uložila više od milijardu dolara u razvoj Kosova, izjavila je u utorak direktorka USAID-a u Prištini Meri Ajlin Devit (Mary Eileen Devitt).

Ona je na ceremoniji obeležavanja 25 godina od postojanja USAID-a na Kosovu, podsetila da su mnoge važne institucije i infrastruktura bile uništene nakon rata, te da je USAID pomogao u njihovoj obnovi.

Dodala da je Kosovo u proteklih 25 godina postala moderna zemlja koja treba da ostane dosledna svojim vrednostima u izgradnji multietničkog demokratskog društva.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier (Jeffrey Hovenier) je istakao da je njegova zemlja ponosna na sve što je Kosovo postiglo u posleratnom periodu, iako 1999. godine nije bilo mnogo optimizma.

Pročitajte i ovo: Kasanof pozvao vlasti Kosova na efikasnije partnerstvo sa SAD

"Nismo mogli i nismo želeli da narod Kosova ostane sam. USAID je bila neophodna potreba u to vreme, da pomogne narodu Kosova da se oporavi od ratnih dešavanja i da počne da gleda u bolju i svetliju budućnost", rekao je on.

Zaključio je da se Kosovo u proteklih 25 godina razvijalo, da je mnogo toga postignuto ali da je potreban dalji napredak.

Na ceremoniji se video porukom obratila i predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je rekla da su SAD investirale u san građana Kosova, u slobodu i napredak.

"Pružena nam je ruka u vreme (Slobodana) Miloševićevog režima, ruka pomoći SAD uz poruku 'nećete biti sami'. Ciglu po ciglu, školu po školu, projekat po projekat, pomogli ste nam da izgradimo bolju budućnost", navela je ona.

Osmani je navela da putovanje Kosova ka boljoj budućnosti nije završeno, te da ima još posla da se uradi.

"Ne možemo sami, treba nam prijatelj i partner a SAD su sve to", rekla je predsednica Kosova.

Tokom proteklih 25 godina, USAID programi bili su usmereni na borbu protiv korupcije, vladavinu prava i dobro upravljanje, borbu protiv dezinformacija i jačanje nezavisnih medija, te civilnog društva i demokratije, ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija.

Osmani je u ime Kosova u avgustu s USAID-om potpisala i sporazum o grantu kojim se institucijama Kosova pruža dodatna pomoć u iznosu od 34,5 miliona dolara.

Taj grant je, kako je objasnila kosovska predsednica, deo ranije postignutog sporazuma u vrednosti od oko 146 miliona dolara koji ima za cilj pružanje boljih usluga građanima, povećanje odgovornost institucija i efikasnije upravljanje.

Ambasador Hovenier je ranije isticao da je podrška američke vlade narodu Kosova jača nego ikada i da ona neće prestati uprkos pojedinim neslaganjima sa Vladom premijera Aljbina Kurtija (Albin).

Te nesuglasice se uglavnom odnose na korake koje preduzima Vlada a imaju uticaj na srpsku zajednicu na Kosovu, poput ukidanja srpskog dinara, eksproprijacije na severu Kosova zarad izgradnje policijskih baza, zatvaranja institucija koje rade u sistemu Srbije i slično.

SAD su u nekoliko navrata upozoravale da "nekoordinisani" potezi Kurtijeve Vlade mogu imati posledice po kvalitet partnerstva dveju zemalja.