Kosovo raspustilo Upravljački tim za formiranje Zajednice

Zastava Kosova ispred zgrade Vlade, Priština

Ministar za Administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) raspustio je Upravljački tim za izradu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ovaj tim su činila četiri člana iz redova srpske zajednice: Danijela Vujičić, Jelena Bolović, Igor Kalamar i Dejan Radojković.

Krasnići je svoju odluku obrazložio time da je Upravljački tim ispunio svoj mandat, odnosno da je 2. maja u Briselu predstavio statut za formiranje Zajednice.

podsetite se Nakon sastanka u Briselu: Vučić 'veoma zabrinut', Kurti 'ne može Republika Srpska na Kosovu'

Na odluku o raspuštanju Upravljačkog tima reagovala je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije uz navode da se radi o "jednostranom i protivpravnom" potezu.

Direktor Kancelarije Petar Petković tvrdi da se mandat Upravljačkog tima ne završava predstavljanjem Nacrta Statuta Zajednice, već da ima važnu ulogu u samom procesu njenog formiranja.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., sa ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandr Vučić sastali su se 2. maja u Briselu u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou kako bi razgovarali o formiranju Zajednice, međutim nije bilo uspeha.

Kurti je nakon sastanka ocenio da nacrt statuta, koji je predstavio Upravljački tim, pokazuje "želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske", jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini.

S duge strane, Vučić je naveo da je "veoma zabrinut" o "ključnom pitanju" formiranja Zajednica opština sa srpskom većinom je jasno da "Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od prije deset godina."

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013, dok su dve godine kasnije usaglašeni principi.

Međutim, Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usaglase.

[RSE/Video, 1. februar 2023.]

Vaš browser nepodržava HTML5

Pet stvari koje treba da znate o Zajednici opština sa srpskom većinom