Kosovo i Srbija čekaju Trampa

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači

Za postizanje konačnog, sveobuhvatnog sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije podrška i uključenost Sjedinjenih Američkih Država je ključna, kažu iz Predsedništva Kosova.

Šef kabineta i savetnik kosovskog predsednika Bekim Čolaku izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Evropska unija (EU) bila i da ostaje posrednik Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali dodaje da je Kosovo takođe zahvalno SAD-u, "čija je podrška vitalna i nezamenljiva za napredak postignut tokom svih ovih godina".

"Čak i u sadašnjoj, završnoj fazi procesa, smatramo da je podrška i učešće SAD-a ključna za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma sa Srbijom. Nedavno pismo predsednika Trampa je još jedan dokaz i podsticaj američke podrške i posvećenosti tom procesu", naveo je Čolaku u pisanoj izjavi.

Pismo američkog predsednika Donalda Trampa predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, u kojem se između ostalog izražava spremnost SAD-a da pomogne naporima u postizanju sporazuma "koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije", dokaz je da je SAD uključen u proces, izjavio je Tači u sredu uveče u Briselu.

"Pismo predsednika Trampa uliva nadu i poverenje našim institucijama. Trampovo pismo predstavlja glas Amerike, daje punu podršku Kosovu i regiji i ako je neko imao sumnje oko uloge Amerike, ovo pismo je dokaz da je SAD uključen u proces", kazao je Tači nakon radnog ručka lidera regiona sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Pročitajte i ovo: EU priznaje jedino Tačija za pregovarača

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da Trampovo pismo znači da je SAD zainteresovan za rešavanje problema Kosova "kakvim takvim kompromisom".

Dodao je i da je u to otvoreno i nedvosmisleno uključen i američki predsednik, a što znači da će velika mašinerija podržati dolazak do rešenja.

"To što on kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se saglasim i ne mislim da smo blizu rešenja. Ali, mi se čini da ovo pokazuje kolika je zainteresovanost SAD-a da se dođe do takvog rešenja", izjavio je Vučić.

Tramp je na kraju pisma rekao i da će biti domaćin Tačiju i Vučiću u Beloj kući kako bi se proslavio "istorijski sporazum".

To je na društvenoj mreži Tviter prokomentarisao nemački diplomata i predstavnik EU u pregovorima o statusu Kosova 2007. godine, Volfgang Išinger.


"Evropski konflikt da reši Tramp i da se proslavi u Beloj kući? Plašim se da još uvek nismo stigli dotle. Ali ukoliko do rešenja dođe, možemo li molim vas da ga slavimo u Evropi, a ne, ponovo, kao devedesetih, u Vašingtonu?", stoji u njegovoj objavi.

Međutim, analitičari navode da bez snažne prisutnosti SAD-a u regionu, nije moguće rešiti ni jedno krupno važno pitanje.

Potez koji je američki predsednik Donald Tramp učinio upućivanjem pisma vezano za kosovsko-srpske odnose treba posmatrati u širem kontekstu ili konkretnije u svetlu povlačenja američkih snaga iz Sirije što je dogovoreno sa Rusijom, podvlači analitičar Instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, Zijad Bećirović.

Pismo koje je uputio Tramp je takođe korak preduzet sa ruskim vlastima, što govori, uveren je Bećirović, da u SAD-u postoji politika koju vodi Tramp prema Kosovu i ona koje se drže ostale američke institucije.

Upitan da li se ponavljaju scenariji iz devedesetih, Bećirović:

"Sličnosti sasvim sigurno ima, ali postoji jedan drugi momenat, a to je političko preživljavanje Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji pokušavaju da ipak to pitanje ne reše i da to dođe ponovo u novi mandat nove Evropske komisije, novih evropskih institucija, pa da to ponovo krene iz početka. Međutim, bez snažne prisutnosti SAD-a u regionu i to je praksa pokazala i to nije ništa novo, jednostavno nije moguće rešiti ni jedno krupno, važno pitanje. Na kraju krajeva, šta znači SAD za samu EU pokazalo se i u samoj Evropi i posle Drugog svetskog rata i sada. Na neki način oni su bili i sponzor osnivanja same takve Evropske unije."

Bećirović: Bez SAD-a nije moguće rešiti ni jedno krupno pitanje

Kosovski analitičar Ramuš Tahiri takođe podseća da je SAD uključen u svetsku politiku od Prvog svetskog rata i da je princip samoopredeljenja naroda princip kojeg je promovisao američki predsednik iz tog vremena Vudro Vilson.

Kao ključni činilac svetske politike kroz decenije, te i devedesetih na Balkanu, SAD nastavlja da igra tu ulogu, uključujući i aktuelni briselski proces, dodaje Tahiri.

"Do konačnog sporazuma izgleda se ne može bez SAD-a, a naročito kosovska delegacija nikada ne ide u te razgovore ili dogovore bez konsultacija ili priprema sa američkom misijom, bilo onom u Evropi, na Kosovu ili direktno od Stejt departmenta", navodi Tahiri.

Zanimljivo je da je uključivanje SAD-a u pregovarački proces podržao i Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koji je na objavu Išingera prokomentarisao:

"Ukoliko je to samo evropsko pitanje, Srbima i Albancima biće potrebno 1000 godina da čekaju da u EU dođe do konsenzusa o našim životima i našoj budućnosti. Zvuči loše, zar ne."