Na Kosovu čekaju povratak robe iz Srbije

Kamion sa robom iz Srbije na proveri na graničnom prelazu Merdare, 8. oktobar 2024.

"Ljudi dolaze, traže robu iz Srbije, mada je nije bilo godinu dana. Mislim da će da se vrati na rafove", kaže za RSE Dragan Josifović, vlasnik jednog od većih marketa u Gračanici, opštini sa srpskom većinom kod Prištine.

Dan nakon odluke Vlade Kosova da odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije zameni pojačanom kontrolom na prelazu Merdare, privrednici južno od Ibra pozdravljaju taj potez.

Trgovac iz Grčanice je robu iz Srbije zamenio uglavnom onom koja dolazi iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske.

"Rafovi su puni, ali polako ćemo pokušati da vratimo robu iz Srbije jer se ona tradicionalno traži i kupuje", dodao je Josifović.

Ipak, zabrinjava ga to što je samo prelaz Merdare otvoren za uvoz robe iz Srbije jer bi mogle, kako kaže, da se stvore velike gužve.

Jelena sa severa Kosova, koja se bavi trgovinom garderobe, kaže da otvaranje prelaza na Merdaru njoj ništa ne znači.

Kako je rekla, uvećava joj troškove, transport duže traje, a pored toga ima bojazan da će se stvarati velike gužve.

Pročitajte i ovo:

Vlada Kosova delimično ukinula zabranu uvoza robe iz SrbijeVučić i Vučević o odluci Kosova da delimično ukine zabranu uvoza robe iz Srbije

Prelaz Merdare otvoren za robu iz Srbije

Na prelazu Merdare odluka Vlade Kosova je počela da se sprovodi oko podneva 8. oktobra kada je uz pratnju policije jedan kamion sa robom iz Srbije upućen na carinski terminal radi detaljne kontrole.

Provera ovog kamiona je trajala oko dva sata, ali vozač nije hteo medijima da govori o detaljima.

S druge strane, Visar Redžepi, vozač jedne prevozne firme sa Kosova koja se bavi uvozom pšenice, kaže da je satima čekao za kontrolu robe koju uvozi iz Srbije.

Prema njegovim rečima, ta kontrola je ranije trajala pola sata do sat vremena.

Granični prelaz između Srbije i Kosova u danu kada je dozvoljen ulazak robe iz Srbije uz pojačanu manuelnu kontrolu, 8. oktobar 2024.

SAD pozdravile odluku Prištine

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffry Hovenier) pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju zabrane uvoza robe iz Srbije.

"Ovo je važan korak u pravom smeru za Kosovo na putu ka evropskim integracijama. Cenimo naše međunarodne partnere zbog napora u promovisanju slobodne trgovine u regionu", naveo je Hovenijer na mreži X

Vlada Kosova je prethodno najavila detaljnu manuelnu kontrolu kamiona sa robom iz Srbije, dok ne stignu skeneri.

"Tokom ovog perioda svi prevoznici robe treba da uzmu u obzir nove procedure za prelazak granice i u skladu sa tim planiraju svoje rasporede", poručio je na Fejsbuku ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla).

Takođe je najavljeno da će otvaranje drugih graničnih prelaza biti omogućeno za svu robu čim rendgenski skeneri postanu operativni na tim prelazima.

Skenerima kosovske vlasti žele da osiguraju da roba koja ulazi iz Srbije ne predstavlja "bezbednosni rizik" po Kosovo.

Dan ranije, kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti je ponovio da mere nisu bile ekonomske već bezbednosne, te da se bezbednosna situacija nije promenila i da se zbog toga čekaju skeneri za otvaranje prelaza na severu Kosova za srpsku robu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 7. oktobra rekao da je odluka Prištine važna za srpsku privredu, ali je naveo da od vlasti Kosova očekuje da i pored toga "daju sve od sebe" da onemoguće slobodan protok robe i usluga.

Vaš browser nepodržava HTML5

Počeo uvoz robe iz Srbije preko Merdara uz jake kontrole

Vraćanje u regularne tokove

Odluka Vlade Kosova da roba iz Srbije može delimično da ulazi jako je obradovala Bojana Rajkovića, vlasnika jedne manje prodavnice u Lapljem Selu na teritoriji opštine Gračanica.

"Nadam se da će posao biti mnogo bolji jer u zadnje vreme nije bilo posla. Navikli smo (na robu iz Srbije)", naveo je on.

Proizvodi iz Srbije godinama su bili među dominantnim na tržištu Kosova.

Prema Agenciji za statistiku Kosova, tokom 2022. Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrednosti od preko 372 miliona evra, a u 2023. ta vrednost je bila skoro 199 miliona evra.

Više sadržaja

Manji privrednici robu iz Srbije nabavljaju preko ovlašćenih distributera za Kosovo, a jedan od njih je kompanija "Elkos Group" u okviru koje funkcioniše i lanac supermarketa ETC.

Ramiz Keljmendi (Kelmendi), vlasnik ovog trgovinskog lanca, objašnjava za RSE da su pojedini potrošači navikli na proizvode koji dolaze iz Srbije, te dodaje da će ih odmah vratiti na police.

ETC ima svoje supermarkete širom Kosova, uključujući i Gračanicu – opštinu sa srpskom većinom kod Prištine.

Takođe, građani Severne Mitrovice često nabavku obavljaju u ETC koji se nalazi u Južnoj Mitrovici, nedaleko od multietničkog naselja Bošnjačka mahala.

Pročitajte i ovo: 'Totalni je haos': Privrednici očekuju ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo

"Građani srpske nacionalnosti su porasli na tim ukusima (robe iz Srbije), oni su pronalazili puteve (načine) da ih uvezu (i pored zabrane)", rekao je Keljmendi.

On smatra da će ovom odlukom Vlade Kosova te manipulacije oko uvoza biti vraćene na regularnu trgovinu.

"Građani će doći da kupuju, ali i određeni trgovci koji posluju u Severnoj Mitrovici", naveo je Keljmendi.

Proizvodi iz Srbije su se u opštinama na severu, za razliku od onih na jugu, mogli naći u pojedinim prodavnicama iako je na snazi bila zabrana uvoza.

Policija Kosova je u saradnji sa carinom u poslednjih godinu i po dana sprovela niz akcija protiv krijumčarenja robe iz Srbije, dok se "alternativni putevi" između Kosova i Srbije strogo kontrolišu.

Vlada Kosova je odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije donela sredinom jula 2023. godine iz "bezbednosnih" razloga, nakon što je trojicu kosovskih policajaca uhapsila srpska policija.

Iako su, u međuvremenu, kosovski policajci pušteni, odluka o zabrani uvoza srpske robe je ostala na snazi.

Korak ka deblokadi sporazuma CEFTA

Odluka Vlade Kosova o ukidanju zabrane uvoza robe iz Srbije došla je nakon pritisaka iz Nemačke, koja je insistirala da se time šteti Sporazumu o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA) i Berlinskom procesu.

Deseti samit Berlinskog procesa, inicijative koja ima za cilj da pomogne ekonomski razvoj šest zemalja Zapadnog Balkana i njihovo približavanje Evropskoj uniji (EU), održava se 14. oktobra.

Na to za RSE ukazuje i Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije rekavši da je odluka da roba može samo preko Merdara da se transportuje za kosovskog premijera simbolična.

"On na taj način govori kako severni deo Kosova i dalje nije stabilan jer je meru zabrane uvoza obrazložio bezbednosnim razlozima, a ne ekonomskim. Ekonomski su potpuno neopravdani jer veliki deo tržišta Kosova zavisi od uvoza repromaterijala i sirovina iz Srbije", kaže Đurđević.

Ocenio je da je Kurti poručio da je sever Kosova i dalje blokiran za ulaz robe iz Srbije jer tamo "nema potpunu kontrolu".

"Poslao je (Kurti) političku poruku da je on taj koji uspostavlja političku kontrolu nad čitavom teritorijom Kosova", dodao je.

Đurđević smatra da je ovo prvi korak u deblokadi funkcionisanja CEFTA sporazuma.

"Već četiri godine je CEFTA blokirana. Ministri treba da se slože oko svih odluka koje su do sada pregovarane na tehničkom nivou, a koje nisu prošle ministarski savet da bi stupile na snagu", kaže Đurđević.

Sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA na kome bi trebalo da budu usvojene dogovorene odluke zakazan je za 9. oktobar.

Pročitajte i ovo: Na policama u Severnoj Mitrovici gotovo da nema proizvoda iz Srbije

Do blokade CEFTA je došlo i zbog kosovske zabrane uvoza robe iz Srbije i načina predstavljanja Kosova u ovoj inicijativi.

Kosovo je član CEFTA od 2007. godine, ali je predstavljeno posredstvom Misije-a UN na Kosovu (UNMIK).

Vlada u Prištini je zatražila da se ovo predstavljanje promeni, a Nemačka je nedavno ponudila "rešenje" u zamenu za ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije, odnosno da uz ime Kosova stoji zvezdica uz fusnotu koja ukazuje da status Kosova nije konačno rešen.