Lajčak u Briselu razgovarao s pregovaračima Srbije i Kosova

Kombinovana fotografija zamenika premijera Kosova Besnika Bisljimija, izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i šefa Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petra Petkovića.

Glavni pregovarači Kosova i Srbije u četvrtak su se odvojeno sastali u Briselu s izaslanikom Evropske unije za dijalog dve zemlje Miroslavom Lajčakom na kojima je trebalo da razgovaraju o primeni preliminarnih sporazuma postignutih između dve zemlje.

Lajčak se najpre sastao s glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem, koji je i šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Evropski zvaničnik je potom razgovarao s glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bisljimijem (Bislimi), zamenikom premijera Kosova.

Postojala je mogućnost da posle zasebnih sastanaka, dođe i do zajedničkog, ali on neće biti održan.

Kosovski glavni pregovarač Bisljimi je rekao da nije bilo potrebe da održi zajednički sastanak s beogradskim kolegom Petkovićem.

On je potvrdio da je na odvojenom sastanku s Lajčakom razgovarano o sekvenciranju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i aneksa primene. Dodao je da je, prilikom prošlonedeljne posete Prištini Lajčak doneo novi nacrt "koji prvi put obuhvata potpuni paralelizam u primeni dogovora".

Bisljimi je takođe istakao da nije bilo potrebno raspravljati o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je takozvana "Velika petorka" donela u Prištinu 21. oktobra.

Zvanična Priština, prema njemu, stoji iza stava da je spremna da prihvati taj nacrt i da ga potpiše zajedno sa dva ostala dokumenta (dogovor o putu ka normalizaciji i aneks primene).

"Bez potpisa, Kosovo ne može početi primenu nacrta statuta o Zajednici jer su nam potrebne garancije da imamo validan sporazum koji potom stvara obaveze i za drugu stranu", rekao je Bisljimi.

Govoreći o sadržaju tog predloga, glavni pregovarač Kosova je ocenio da taj dokument "posvećuje posebnu pažnju ustavnim odredbama Kosova", da je pažljivo izrađen, ali da će Ustavni sud Kosova imati poslednju reč po pitanju da li je nacrt u potpunom skladu s Ustavom.

Srpska delegacija je navela da je paralelno sa susretom koji je glavni pregovarač Srbije imao sa Lajčakom, održan sastanak eksperata o nestalim licima i energetici.

Bisljimi je rekao u sredu da su razgovori u Briselu nastavak sastanka održanog 26. oktobra sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i evropskog bloka.

Glavni pregovarač Srbije, Petar Petković je potvrdio da je evropski posrednik procenio da nije potreban zajednički stastanak.

U odvojenim razgovorima koje je Miroslav Lajčak imao sa srpskom delegacijom, prema Petkoviću najviše je bilo govora o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom na kosovu.

"Statut Zajednice je izuzetno važan dokument i vodimo računa u svakom slovu jer on treba da predstavlja samu kičmu zajednice srpskih opština i sve mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013 i 2015 godine", izjavio je Petković nakon održanih razgovora.

Naglasio je da samo sa kompromisnim rešenjima može da se napreduje u procesu normalizacije odnosa. On je ponovio premnost zvaničnog Beograda da primeni sve što je potpisano i dogovoreno.

"Svakako razgovarali smo i o stvarima koje se odnose na obaveze i Beograda i Prištine u okviru dialoga, i kada je reč o potpisanim sporazumima I onim stvarima koje su dogovorene. Mi ne bežimo od naših obaveza", naveo je Petković.

Prema evropskim izvorima, na dnevnom redu sastanaka je trebalo da bude razgovor o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, ali i o drugim koracima u sprovođenju obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa između dve zemlje.

O ovom sporazumu strane su postigle dogovor u februaru u Briselu, a o implementacionom aneksu u martu u Ohridu.

Na sastanku u četvrtak, prema ranijim navodima izvora iz EU, glavni prioritet je Zajednica opština sa srpskom većinom.

Nacrt za Zajednicu je Beogradu i Prištini u oktobru dostavila zajednička delegacija SAD, EU, Nemačke, Italije i Francuske.

EU ovaj nacrt smatra "modernim evropskim planom" i insistira na tome da ga strane prihvate.

Iako sadržaj nacrta još nije dostupan javnosti, EU i istaknute članice smatraju ga najboljim predlogom i kompromisom koji bi stranke trebalo da iskoriste za napredovanje.

Evropska komisija je kritikovala Kosovo i Srbiju zbog nespremnosti da sprovedu obaveze koje proizilaze iz prethodnih sporazuma.

U Izveštaju o napretku ove Komisije utvrđeno je da strane uopšte nisu počele da sprovode Sporazum u pravcu normalizacije.

Evropska komisija je pozvala Kosovo i Srbiju da odgovornije pristupe obavezama iz dijaloga, podsećajući da je tako nešto ključno za njihov napredak u procesu evropskih integracija.

Pročitajte i ovo:

Evropska komisija traži od Srbije da ispuni obaveze iz dijaloga s Kosovom i sarađuje po pitanju BanjskeEvropska komisija o Kosovu: Odnosi Vlade sa srpskom zajednicom 'značajno pogoršani'