Odluka o održavanju srpskih izbora na Kosovu ako se direktno zatraži od kosovskih institucija

Glasanje u Gračanici 24. aprila 2016.

Šefica parlamentarne grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja (Lila) izjavila je u ponedeljak da će se odluka o održavanju srpskih izbora na Kosovu doneti samo ukoliko Srbija zvanično uputi zahtev Kosovu.

"Samo ukoliko se dobije zvanični zahtev države Srbije upućen državi Kosovo, zasnovan na zakonima Kosova i evropskim praksama, u tom slučaju će se razmotriti zahtev i doneti odluka za ili protiv održavanja izbora. Do sada, nismo dobili jedan takav zahtev za održavanje izbora. Zahtev je upućen međunarodnim institucijama, ali na Kosovu suverena vlast su vlada i institucije Kosova", rekla je ona nakon zasedanja predsedništva Skupštine Kosova.

Predsednički i prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji će se održati 3. aprila.

Pročitajte i ovo: Raspisani predsednički izbori u Srbiji

I opozicione partije na Kosovu izrazile su očekivanja da će doći do "koordinacije kosovskih institucija" po ovom pitanju. Iz Demokratske partije Kosova najavili su "dodatna angažovanja" u narednom periodu. I iz Demokratskog saveza Kosova poručili su da vlada mora da bude oprezna i da očuva partnerstvo sa međunarodnom zajednicom.

Driton Seljmanaj iz ove partije isto tako je rekao da Vlada mora da uzme u obzir i rezoluciju Skupštine Kosova od 15. januara, protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova, budući da je u to pitanje vlada ukljuccila i Skupštinu tada.

"Ta rezolucija treba da se poštuje za sve buduće procese", kazao je on.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je tokom posete Kosovu prošle nedelje izjavila da Kosovo i Srbija moraju da pronađu način za održavanje izbora.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Pročitajte i ovo: Skupština Kosova usvojila Rezoluciju protiv održavanja srpskog referenduma

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i do sada je postojala dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, glasovi sa Kosova su se brojali u Raški i Vranju, pograničnim gradovima u Srbiji.

Misija OEBS-a na Kosovu rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ta misija spremna da sprovede prikupljanje glasova, uz saglasnost svih relevantnih institucija.