Bislimi kaže da su Kosovo i Srbija udaljeniji nego na početku dijaloga

Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi, Brisel, 29. septemabar 2021.

Šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom Besnik Bislimi izjavio je u subotu, 8. oktobra, da su Kosovo i Srbija udaljeniji u odnosima nego što su bili 2011. godine kada je započeo proces dijaloga.

"Srbija 2011. godine nije letjela avionima MiG-19 oko granice sa Kosovom, ali je 2022. donijela samo odluku o primjeni sporazuma o identifikacionim dokumentima iz 2011. godine i njena tri MiG-a letela su na granici sa Kosovom. Srbija 2011. godine nije imala 48 policijskih baza duž granice sa Kosovom, danas ih ima i one su udaljene samo kilometar od granice", rekao je Bislimi.

Sudjelujući na trodnevnom seminaru "Rouz-Rot", Parlamentarne skupštine NATO-a, ocijenioje i da su u Evropskoj uniji (EU) bili više "posvećeni postizanju sporazuma, a manje njihovom provođenju".

Pročitajte i ovo: Dok se Srbija približava Rusiji mi želimo u NATO, poručila Osmani

Također je kazao da "Srbija nema interesa da se ozbiljnije bavi dijalogom i uglavnom se bave energetskim pitanjem i svrstavanjem sa Rusijom".

"Za sada vidimo nedostatak volje srpske strane da se angažuje na konstruktivnom putu bilo za punu normalizaciju ili za rješavanje bilo kog od postojećih problema u smislu implementacije ranijih sporazuma", izjavio je.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Zvaničnici u Srbiji i dalje odbijaju da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i blokiraju njeno članstvo u međunarodnim organizacijama, u čemu im najveću podršku pružaju Rusija i Kina.

Dijalog između Kosova i Srbije na visokom političkom nivou, koji vode Kurti i Vučić, posljednji put je u Briselu održan 18. augusta.

Pročitajte i ovo: Kurti ne želi da komentariše 'novi okvir' dijaloga sa Srbijom

Dvije strane razgovore vode od 2011. godine uz posredstvo EU sa ciljem potpune normalizacije odnosa.