EU pozvala Srbiju da zaustavi blokade kosovskih autobusa

Granica Srbije sa Mađarskom, ilustrativna fotografija iz 2023. godine

Evropska unija (EU) upozorila je da blokada kosovskih autobusa na granici Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvala Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.

Kosovske vlasti objavile su 17. aprila da su vlasti Srbije zaustavile autobuse s kosovskim registarskim tablicama na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, "u znak odmazde" nakon što je 16. aprila Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je ubrzo nakon toga objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa "neosnovani" i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova, nego da se radi o "pojačanoj kontroli svih putnika na graničnim prelazima i bezbjednosnim provjerama".

Iz EU poručili su da su "svjesni situacije" i da je pomno prate.

"Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru Dijaloga uz posredovanje EU postavlja jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma i pozivamo Srbiju da se uzdrži od ovakvih jednostranih i nekoordiniranih akcija i da se odmah vrati poštovanju Sporazuma", naveo je portparol EU Peter Stano.

On je naveo kako Brisel "očekuje da će strane u potpunosti implementirati sve svoje obaveze iz dijaloga, koje ostaju važeće i obavezujuće".

"Takođe očekujemo da strane obezbijede okruženje pogodno za održavanje dijaloga i izbjegavaju sve radnje koje bi mogle da ugroze bezbjednost i stabilnost", saopštio je Stano neposredno nakon informacija o blokadi autobusa.

opšrinije Srbija blokirala građane Kosova na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, navodi Priština

Vlasti Kosova pozvale su građane da zbog ove situacije "po svaku cijenu" izbjegnu prolaz kroz Srbiju. Naveli su da se vode razgovori "o neophodnim radnjama" i da će građani biti obaviješteni o novim detaljima.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se po ovom pitanju obratilo zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj – te institucijama EU i drugim međunarodnim organima. "Očekujemo da će se ova situacija brzo okončati", navodi se.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na društvenoj mreži X napisao da je zaustavljanje kosovskih državljana u Srbiji "grubo kršenje ljudskih prava".

"Dan nakon što se u Parlamentarnoj Skupštini glasalo u korist Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Srbija uzvraća kosovskim civilima. Od jutros je preko 300 naših građana - uključujući djecu - pritvoreno na granici, bez hrane i lijekova", napisao je Kurti.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova navodi i da je na "ove osvetničke akcije" već upozorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je pre dva dana najavio hapšenja Albanaca koji krše ustavni poredak Srbije, a nakon što je policija Kosova 13. aprila uhapsila Srećka Sofronijevića zbog kršenja ustavnog poretka Kosova na protestima u Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici 2021. godine, tokom akcije protiv krijumčarenja robe.

Tada je došlo do sukoba policije Kosova i srpskih demonstranata, što je rezultiralo desetinama povrijeđenih na obe strane, među kojima je bio i Sofronijević.

Sofronijeviću je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor a Vučić je rekao da "ne mogu samo Srbi da budu hapšeni zbog toga što su se suprotstavili negdje nekome".

Srbija se protivi članstvu Kosova u Savjetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini poručio da će nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhapsile zbog sumnje da su počinili ratne zločine.