Vučić kaže kako Srbija ne namerava da preseli Srbe sa Kosova

Aleksandar Vučić, avgust 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako vlast u Beogradu ne namerava da preseli Srbe sa Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara o sastanku kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Prištini sa predsednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonjom Biserko i bivšim liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom, kao neistinu je okarakterisao njihove navode da Beograd verovatno sprema preseljenje Srba sa kosovskog severa.

"Srbi sa Kosova i Metohije ostaće na Kosovu i Metohiji uprkos želji Aljbina Kurtija, Nenada Čanka, Sonje Biserko i mnogih drugih da Srbi sa Kosova i Metohije nestanu", rekao je Vučić 2. septembra tokom posete Stanarima kod Doboja i Bosni i Hercegovini, prenela je Beta.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je premijeru Kosova Aljbinu (Albin) Kurtiju prenela zabrinutost zbog nekih navoda iz Srbije da u "regionu Sandžaka u Srbiji grade kuće" za stambeno zbrinjavanje kosovskih Srba, posebno onih sa severa.

Pročitajte i ovo: Biserko poziva na proveru navoda da se u Srbiji grade kuće za Srbe sa Kosova

Vlada Kosova je dan ranije, 1. septembra, saopštila da je Kurti primio Sonju Biserko, kao i Nenada Čanka, bivšeg lidera stranke levog centra Lige socijaldemokrata Vojvodine, i Marka Baskina, višeg savetnika Centra za humanitarni dijalog.

U objavljenom saopštenju se navodi da su obavestili Kurtija da se o takvoj mogućnosti govori u Srbiji i naveli da se to treba proveriti.

"Kao neko ko se bavi pitanjem izbeglica od 1990-ih, podsećam da je uvek bilo glasina koje su kasnije rezultovale egzodusom ili raseljavanjem stanovništva", izjavila je Biserko 2. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Poručili smo Vladi Kosova da treba da obrati pažnju na ove informacije i da učini sve da srpsko stanovništvo ostane na severu Kosova", rekla je Biserko.

Prema njenim rečima, na društvu i Vladi Kosova, kao i na civilnim i međunarodnim organizacijama je da provere koliko je ta informacija tačna.

RSE je pitao portparola Vlade Kosova Perparim Krieziu (Përparima Kryeziua) kako ova institucija namerava da postupi sa ovom informacijom, ali do objavljivanja ove vesti nije dobio odgovor.

Na Kosovu postoji deset opština sa srpskom većinom, raspoređenih severno i južno od reke Ibar.

Tačan broj stanovništva nije poznat, jer su Srbi iz četiri opštine na severu - Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića - u velikoj meri bojkotovali popis stanovništva, koji je obavljen u proleće ove godine.

Prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku Kosova, objavljenim 12. jula, popisu se odazvalo svega oko 6.500 ljudi na ovim prostorima, dok se veruje da ih tamo živi na desetine hiljada.

Severni deo, vođen od strane Srbije i njenih paralelnih struktura, ne poštuje odluke Vlade Kosova od kraja rata 1999. godine. Kao rezultat toga, česte su tenzije i protesti Srba.