Protiv dvojice Srba na Kosovu podignuta optužnica zbog 'učešća u nasilnim protestima'

Zvečani 29. maja 2023.

Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu protiv dve osobe iz redova srpske zajednice pod inicijalima S.J. i I.S., zbog sumnje da su "učestvovali u nasilnim protestima" i "neovlašćenog posedovanja oružja".

Kako se navodi u saopštenju, osumnjičeni se terete da su 30. maja na Kosovo ušli preko graničnog prelaza Jarinje, te da su potom preduzeli "pripremne radnje" za "izazivanje opšte opasnosti i nanošenja povreda javnim i službenim licima".

Takođe im se na teret stavlja da su prethodno bili u kontaktu sa "nasilnim srpskim demonstrantima" koji su se 29. maja u Zvečanu sukobili sa vojnicima KFOR-a, ispred opštinske zgrade.

U ovom sukobu je bilo povređeno oko 30 vojnika i na desetine učesnika protesta iz redova srpske zajednice.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako su nastali problemi na severu Kosova?

Iz Specijalnog tužilaštva takođe napominju da je 29. maja u Zvečanu došlo do upotrebe vatrenog oružja i eksplozivnih naprava. Iz KFOR-a je takođe ranije saopšteno da su dvojica njihovih vojnika imala prostrelne rane od vatrenog oružja.

"Naneta je i značajna materijalna šteta na vozilima KFOR-a, Policije Kosova, kao automobilima novinara koji su pratili događaje", navodi se još u saopštenju.

Policija Kosova je do sada uhapsila desetak Srba zbog napada na policiju, KFOR ili novinare. Međutim, neki od njih su u proteklim danima pušteni da se brane sa slobode.

Vaš browser nepodržava HTML5

Srbi na Kosovu najavljuju 'odgovor' ako se nastave hapšenja

Tenzije na severu Kosova su povećane krajem maja, kada su albanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. U ovim opštinama živi većinsko srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo lokalne izbore iz aprila i sada ne prihvata nove gradonačelnike.

Oni svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada sa zahtevima da se Policija Kosova povuče i da gradonačelnici ne dolaze na posao.

U međuvremenu su Kosovo i EU postigli dogovor o deeskalaciji koji predviđaju povlačenje 25 odsto policije iz i oko opštinskih zgrada na severu, organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem leta i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Za sada se Srbije nije konkretno izjasnila da li je za nju ovaj dogovor prihvatljiv, već je predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo prokomentarisao da se radi o "triku" zapadnih zemalja.