U Severnoj Mitrovici mirno, ali uz pojačano prisustvo policije

Kosovska policija je saopštila da je pojačala svoje prisustvo u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, jer joj je prioritet "obezbeđivanje bezbednosti za sve građane".

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da je povećanje prisustva policije "neophodno" nakon nedavnih incidenata u ovom delu zemlje.
 

Kosovska policija je u kasnim satima 8. decembra saopštila da je jedan njen pripadnik lakše povređen tokom oružanog napada na severu. Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je kosovska policija pojačala svoje prisustvo u tom delu Kosova.

U opštinama na severu Kosova 6. i 7. decembra bilo je incidenata sa vatrenim oružjem i granatama. Do incidenata 6. decembra došlo je dok je policija sprovodila izborne zvaničnike do njihovih kancelarija u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, dok izborne vlasti nastavljaju pripreme za izbore za gradonačelnika na severu Kosova, zakazane za 18. decembar.

Takođe, 8. decembra u Leposaviću je pokušana pljačka Narodne banke Srbije.

Kosovska policija u Bošnjačkoj mahali

Kosovska policija u Bošnjačkoj mahali, ćetvrti u Severnoj Mitrovici. Ovo je multietničko naselje u kome žive Albanci, Srbi i Bošnjaci.

Most preko reke Ibar koji deli Mitrovicu na severnu i južnu.

Vozila EULEXS-a na mostu preko reke Ibar. Misija Evropske unije za vladavinu prava, EULEX, već pomaže kosovskoj policiji, nakon masovnih ostavki policajaca etničkih Srba.

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog tenzija koje su stvorene poslednjih dana u severnom delu Kosova i poručila da smatra da su te tenzije rezultat delovanja obe strane.

Italija je poslala pojačanje pre nekoliko nedelja.

Jedan od trgova u Severnoj Mitrovici 9. decembra ujutru.

Incidenti na severu Kosova poslednjih dana su u porastu. Kosovska policija (KP) je u kasnim satima 8. decembra saopštila da je jedan njen pripadnik lakše povređen tokom oružanog napada na severu. Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je KP pojačala svoje prisustvo u tom delu Kosova.