Rusija: Bespravna odluka o proterivanju naših diplomata sa Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu

Jedna odluka vlasti u Prišstini za Rusiju nema pravnu snagu, saopštila je ambasada Rusije u Srbiji povodom odluke Ministarstva inostranih poslova Kosova o proterivanju dvoje ruskih službenika.

„Odluke nepriznate države Kosovo nemaju pravnu snagu“, saopštila je ambasada Rusije u Srbiji za agenciju Tas, komentarišući odluku kosovskih vlasti o proglašenju nepoželjnim dvojice zvaničnika ruske Kancelarije u Prištini.

"Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, dakle ne priznajemo ni njihovu vladu kao ni druge strukture. Jedna odluka Prištine nema za nas pravnu snagu. Mi sarađujemo sa misijom Unmik, uključujući i ova pitanja, a na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN," saopšteno je iz ruske ambasade.

Osmani: Ruski zvaničnici narušavali bezbednost i poredak Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu saopštila je u petak da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Rusije na Kosovu proglašena nepoželjnim (non grata) zbog navodne aktivnosti koja je narušila "nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova".

"Ministarstvo inostranih poslova je danas donelo odluku kojom se ova dva ruska zvaničnika proglašavaju nepoželjnim licima i istovremeno je obavestilo institucije za sprovođenje zakona i nadležne organe o njenoj primeni", napisala je predsednica Kosova na Tviteru.


Osmani Sadriu je dodala da "institucije Kosova neće oklevati da deluju kad god se naruše bezbednost i ustavni poredak".

"Institucije Kosova nalaze se u borbi protiv malignog uticaja Rusije i njenih satelita u regionu, koji imaju za cilj da podrivaju naša dostignuća i dostignuća Sjedinjenih (Američkih) Država, NATO-a i EU. Zato ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa našim američkim i evropskim saveznicima kako bismo sprečili da Kosovo i naš region postanu plen destruktivnih ambicija Rusije", napisala je Osmani Sadriu.