Rock festival u Prizrenu, muzika koja granice briše

Kosovo - Prizren

Rock and blues festival okupio je sve generacije u Prizrenu.

Drugi po redu festival koji je od 4. do 6. jula održan u bivšem kampu Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR), u ovaj grad je doveo 12 bendova i muzičare sa Kosova i iz regiona, te Španije, Finske, Švedske, Australije, kao i poznatog makedonskog gitaristu, Vlatka Stefanovskog.

Ostali muzičari koji su učestvovali na festivalu su Frank Gambale, Metal De Facto, Dirty Loops, Maya Band...

Direktor festivala Hekuran Gaši (Gashi) kaže da je plan bio da se vrati rock muzika, nešto što je, kako kaže, davno zamrlo.

"U Prizrenu je bila prva muzička škola na Kosovu, ovde imamo više festivala koji se održavaju. I gradonačelnik nam je bivši rocker. Sve je nekako upućivalo na ovaj festival koji će, kako planiramo, rasti iz godine u godinu", izjavio je Gaši za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Među publikom bili su i mladi i penzioneri, a bilo je i onih koji su doveli sa sobom decu i unuke.

Sadik Športa

"Jako sam se obradovao ovom festivalu. Vraća me 50 godina unazad kada je rock muzika bila muzika naše mladosti. Uživam i zaista ima odličnih bendova", preneo je utiske za RSE penzioner iz Prizrena, Sadik Športa (Shporta).

Dodatno interesovanje je vladalo upravo za nastup Vlatka Stefanovskog, etno-rock jaz muzičara iz Severne Makedonije, koji se po drugi put vratio u Prizren.

"Rock muzika će živeti još dugo. Bilo je super, produkcija na visokom nivou, jako smo se dobro osećali. Publika je bila raspoložena, domaćini su nas odlično ugostili. Sve je, stvarno bilo super", rekao je Stefanovski.

Njemu je bilo posebno drago što su "mladi ljudi došli da slušaju rock n' roll".

Vlatko Stefanovski

Rockeri su bili zadovoljni organizacijom, kao i publikom koja ih je često nagrađivala aplauzima, igrajući i pevajući uz njihovu muziku.

"Počašćeni smo da smo ovde. Sve je fantastično u Prizrenu. Očekujemo dobar show, daćemo od sebe 110 posto", kazao je RSE basista benda Metal De Facto iz Finske, Sami Hinkka.

Metal De Facto

Menan Kiseri, vođa grupe "Prizren International Band" muzikom se bavi skoro pola veka. Za njega je ovaj festival, u čijoj je organizaciji aktivno učestvovao, 50-ogodišnji san.

"Prizrenci, napokon, imaju ovaj festival. Ali ne samo oni. Imena (bendova i muzičara) su velika i za Evropu. Metal De Facto je, primera radi, jedan od svetskih metal bendova", kaže Kiseri.

Odličan program festivala je u Prizrenu posle skoro 30 godina publici doveo poznatog gitaristu iz Severne Mitrovice Petra Rakića, inače organizatora jazz i bluez festivala u tom gradu.

Petar Rakić

"Sve je na profesionalnom nivou, počev od razglasa. Rock n' roll zbližava ljude i briše sve granice", poručuje Rakić.

Predsednik ove druge po veličini opštine na Kosovu Saćir Totaj (Saqir Totaj) kaže da je ovaj festival dodatna promocija grada na Bistrici.

On veruje da će se povećati broj turista što će dodatno uticati i na razvoj ekonomije.

U planu je, prema njegovim rečima, da se organizuje i akademija, te muzej rocka. Cilj je organizatora da ova manifestacija jača iz godine u godinu.