Novi koloritni grafiti Prištine

Jedan od grafita nastalih tokom ovogodišnjeg festivala Meeting of Styles Kosovo u Prištini.

Tri dana zaredom, 120 umetnika, domaćih i stranih, svaki kreativniji od drugog, ispunilo je ulicu u Prištini grafitima.

Ulica poznata kao Ulica B, u relativno novom naselju u prestonici, je među gradskim područjima sa najviše betona.

Međutim, sačuvala je deo puta na kojem se već sedam godina zaredom omogućava umetnicima da, u okviru festivala Meeting of Styles Kosovo, promovišu svoju umetnost.

Ulica B ukrašena grafitima.

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je "Kritička masa".

Za Mattiju Martinija, 33-godišnjaka iz Italije, ovo je prvi put da učestvuje na festivalu.

"Sviđaju mi se ljudi, volonteri, organizatori, a doček je jako dobar i Priština je baš lepa. Zaista mi se sviđa nivo umetnika, mislim da su svi zaista talentovani i to je veoma inspirativno", rekao je Mattia, poznat i po imenu Čus.

Mattia Martini radi na finalizaciji grafita.

Njegovi poslednji radovi su inspirisani japanskim animiranim filmovima čuvenog Studija Ghibli, koji su zasnovani na kombinaciji stvarnosti i fantazije.

"Naslikao sam kita, a deluje kao da je od drveta. Dakle, tu su listovi i grane koje rastu kao drvo. Dakle, kit leti, kao u fantastičnom univerzumu", rekao je Chus za Radio Slobodna Evropa.

Za švajcarsku umetnicu Line Guillod festival je dobra prilika da govori o ženama i njihovom mestu u društvu.

"Ovo je portret žene. Tema ovogodišnjeg festivala je 'Kritična masa'. Mislim da žena treba da ima moć u društvu. Za mene je važno da pravim portrete žena, jer moramo da zauzmemo svoje mesto na ulici, u društvu, politici", rekla je ona.

Line crta grafit.

Za razliku od Chusa, ovo nije prvi put da je Line na Kosovu.

"Treći put sam ovde (na festivalu), a prethodno sam bila samo na odmoru. Zaista mi se sviđa zemlja i mislim da su ljudi veoma ljubazni, topli. Baš mi se sviđa Balkan, kao i Bosna i Hercegovina", kaže 42-godišnja umetnica.

Još jedan od grafita koji krasi Ulicu B.

Ovogodišnje izdanje festivala, sedmo po redu, trajalo od 28. do 30. jula.

Rad na grafitu traje i do tri dana.

Geneza ovih organizacija datira iz 90-ih godina, kada je u Nemačkoj osnovana istoimena nevladina organizacija Meeting of Stiles za podršku umetnicima koji mogu legalno da crtaju grafite na hiljadama kvadratnih metara napuštenih površina.

Umetnici koji su učestvovali na festivalu poznati su po svojoj kreativnosti.

Giovanni Laporta, poznat kao Zarkoner, vratio se ove godine po treći put u Prištinu.

"Dvadeset tri su mi godine, a grafite crtam već oko deset godina. Treći put sam na Kosovu. Svake godine organizacija je još bolja. Jako volim ovo mesto, meštani su veoma ljubazni", kaže on.

Giovanni Laporta

"Kombinujem mnoge elemente iz likovne umetnosti, 3D efekat i pisanja slova. U suštini, ja sam opis svog umetničkog dela", iskreno će Giovanni.

Završne crte Giovannijevog grafita.

Među domaćim umetnicima predstavio se Altin Ibrahimi iz Podujeva.

Altin, koji poseduje diplomu Fakulteta umetnosti u Prištini, kaže da ga je prošlogodišnje iskustvo rada kao volonter na festivalu navelo da ove godine učestvuje kao umetnik.

Altin crta portret žene.

"I na fakultetu sam crtao portrete. Oni izražavaju emociju, strah, radost, želju. Trudim se da prenesem i njihov unutrašnji [svet]".

Za razliku od Altina, Tak iz Prištine na festivalu učestvuje od početka.

Tak u kreativnom procesu.

"Uvek se potpišem pod nadimkom Tak. I druge radove radim sa porukama. Suština festivala Meeting of Stiles je da predstaviš svoj stil, ali sa novim pristupom", navodi Tak.

Takov grafit.