'Volim te kakav jesi': Parada ponosa u Prištini

Na ovogodišnjoj Paradi pod motom "Volim te kakav jesi" učestvovali su mnogi građani.

Ovo je sedma godina kako se Parada ponosa organizuje u prestonici Kosova.

Na ovoj, kao i na prethodnim Paradama, društvo se pozivalo da dozvoli istopolni brak, što je na Kosovu dozvoljeno Ustavom, ali ne i Građanskim zakonikom te Porodičnim zakonom.

Parade ponose ponekad posluže i kao protest za jednaka zakonska prava.

Strah da budu društveno izolirani i dalje primorava mnoge pripadnike LGBTIQ+ zajednice na Kosovu da javno ne izraze svoj identitet.

Aktivisti i članovi ove zajednice kažu da je kosovsko društvo veoma konzervativno, pa je malo onih koji se otvoreno izjašnjavaju o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Moto prošlogodišnje Parade ponosa je bio "I u državi, i u porodici", budući da su ove dve institucije, prema rečima aktivista, glavni kočničari prava pripadnika LGBTIQ+ zajednice.

U zemljama sveta obeležava se Mesec ponosa.

Aktivnosti uključuju masovne skupove, Parade ponosa, zabave, radionice, koncerte i bezbroj drugih LGBTQ+ događaja kako bi privukli što više učesnika.

Na otvaranju Parade ponosa, predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da, iako je Kosovo napredovalo u promovisanju ravnopravnosti prava osoba LGBTI+ zajednice, još je "mnogo posla koji treba da se uradi" .