Policija Kosova će ispitati petoricu osumnjičenih u vezi sa zatvorenim paralelnim institucijama

Kosovska policija okružila trakom objekat na severu zemlje, tokom akcije zatvaranja srpskih paralelnih opština, 30. avgusta 2024.

Policija Kosova će ispitati petoro osoba, osumnjičenih za delo falsifikovanje dokumenata u vezi sa pet zatvorenih paralelnih srpskih institucija na severu Kosova 30. avgusta.

Četiri poziva su uručena, dok će peti biti uručen kasnije jer se lice nije nalazilo na Kosovu, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Policiji Kosova, ne navodeći o kojim osobama je reč.

Zamenik direktora Policije Kosova za sever Veton Eljšani (Elshani) rekao je da će razgovori biti obavljeni na osnovu zahteva tužilaštva.

RSE saznaje da se radi o visokim funkcionerima Srpske liste, koji su pozvani da se jave na razgovor 5. septembra. Oni su se nalazili na čelu paralelnih srpskih organa, zatvorenih 30. avgusta.

Policija Kosova je tada zatvorila institucije: Kosovski okrug Mitrovica, paralelnu opštinu Mitrovica, paralelnu opštinu Zvečan, paralelnu opštinu Zubin Potok i paralelnu opštinu Leposavić.

Direktor Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Petar Petković oglasio se na mreži X navodeći da "Kurti [Aljbin, premijer Kosova] nastavlja da sprovodi teror".

"Nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju u svojstvu osumnjičenih je pokazatelj brutalnog političkog progona lidera Srba sa severa koji je naredio Aljbin Kurti i koji će imati dalekosežne posledice", naveo je Petković, dodajući da je "Kurti formirao ZSO [Zajednica opština sa srpskom većinom], danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji".

čitajte

Kupchan: Manevri na sjeveru zemlje služe Kurtiju, ne KosovuSrbi u Severnoj Mitrovici ponovo protestovali zbog zatvaranja paralelnih institucijaVučić zatražio od EU konkretne akcije na Kosovu, a ne samo osudu

Kosovske vlasti zatvorile su 30. avgusta pet paralelnih srpskih institucija, saopštio je kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi).

On je rekao da paralelne srpske opštine rade pod rukovodstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Ovu akciju kosovskih vlasti međunarodna zajednica je opisala kao jednostranu i nekoordinisanu.

predsednica kosova Osmani za RSE: Postupci za proširenje suvereniteta su legitimni, uspjeh zavisi od saradnje sa saveznicima