Kosovo otvorilo svoj prvi nacionalni opservatorij i planetarijum

Prvi Nacionalni opservatorij i planetarij Kosova (OPKK) otvoren je za javnost 20. juna u selu Rašinca na vrijeme obilježavanja ljetnog solsticija.

Organizacija Astronomy Outreach of Kosovo (AOK) nada se da će ovo započeti "novu eru integracije, istraživanja i naučnog istraživanja za narod Kosova".

Studentica diplomskog studija Pranvera Hyseni studira planetarne znanosti i osnovala je AOK 2015.

Izgradnja opservatorije, koja je počela prije dvije godine, podržana je grantom u vrijednosti od 330.000 dolara Ministarstva obrazovanja Kosova.

Prema AOK-u, glavni teleskop i drugu opremu koja će se koristiti u opservatoriji donirali su Celestron, američka kompanija za teleskope, i privatni donatori.

Nebeska tijela vise sa plafona u blizini jednog od doniranih teleskopa koji ima NASA logo.

Gradonačelnik Štimlja, Qemajl Aliu, rekao je lokalnim medijima da je otvaranje centra značajan povod za zajednicu i prilika za mlade ljude da nauče o čudima kosmosa.

"Sa ovom opservatorijom i planetarijumom otvaramo nova vrata za razvoj nauke u našoj zemlji. Naša djeca i mladi imat će priliku da uče i iskuse čuda svemira izbliza, podstičući svoju ljubav i radoznalost prema nauci", rekao je Aliu.

Prvi Nacionalni opservatorij i planetarijum Kosova (OPKK) otvoren je u srijedu, 19. juna, u selu Rašinca u opštini Štimlje. Za 20. jun planirane su brojne aktivnosti kao što su posmatranje sunca teleskopom, radionice upravljanja teleskopom, naučne emisije u planetarijumu i posmatranje noćnog neba.