Starlink dobio dozvolu da pruža usluge na Kosovu

Osnivač kompanija SpaceX Elon Musk za vrijeme Svjetskog mobilnog kongresa u Španiji, juni 2021.

Regulatorni organ za elektronske i poštanske komunikacije na Kosovu (ARKEP) odobrio je američkoj kompaniji Starlink pristup internetu na svakoj lokaciji na Kosovu.

"Širom svijeta, Starlink je omogućio zajednicama kojima je potrebno pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama, omogućio rad na daljinu i pruži0 kritičnu komunikacijsku podršku tokom prirodnih katastrofa ili drugih vanrednih situacija u državi", navodi se u saopštenju.

Iz ARKEP-a dodaju da će ulazak ove globalne kompanije na domaće tržište uticati i na ekonomsku korist i ukupni razvoj Kosova.

Pročitajte i ovo:

Ruske trupe sve više imaju pristup Starlinku, ugrožavajući vojne komunikacije UkrajineKijev tvrdi da ruska vojska koristi Muskov Starlink u okupiranim područjima

Starlink je privatna internet satelitska mreža u vlasništvu kompanije SpaceX, milijardera Elona Muska.

Vjeruje se da Starlink ima oko 4.800 uređaja u orbiti, preko kojih se internet osigurava u oko 100 zemalja širom sveta.

Musk je odlučio da Ukrajini ponudi pristup ovoj mreži, nakon početka ruskog rata u Ukrajini u februaru 2022. godine kada je ta država ostala bez komunikacionih linija.

Starlink koriste milioni ljudi širom svijeta, jer nudi brži internet od nekih lokalnih provajdera.

Na službenoj web stranici kompanije dovoljno je potražiti najbližu adresu, a zatim izvršiti uplatu da biste dobili uslugu.