Nemačka će poslati 150 dodatnih vojnika u misiju NATO na Kosovu

Nemački vojnici KFOR-a čuvaju zgradu opštine nakon sukoba Srba i vojnika mirovnih snaga KFOR-a pod vodstvom NATO-a u Zvečanu, sever Kosova, 30. maj 2023.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila je 28.novembra posle sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Briselu da će njena zemlja na Kosovo poslati dodatnih 150 vojnika.

"Na Zapadnom Balkanu mir često visi o koncu. Obaveze NATO-a i EU idu ruku pod ruku. Misija EUFOR-a obezbeđuje sigurnost u Bosni i Hercegovini, a NATO KFOR na Kosovu. Nemačka će dati do 150 dodatnih vojnika KFOR-u", izjavila je Berbok.

Pročitajte i ovo: Stoltenberg: NATO će učiniti sve da osigura stabilnost na Balkanu

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je da su Kosovo i Srbija bile teme razgovora na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a. On je pozvao Kosovo i Srbiju da stvore uslove za primenu sporazuma.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da povećaju spremnost da se dogovore o svom evropskom putu", rekao je Borel.

Prema njegovim rečima, saradnja EU i NATO na Kosovu je od vitalnog značaja za situaciju na severu Kosova. Borel je dalje rekao da će nastaviti da obezbeđuju stabilnost u ovom delu Kosova i na administrativnoj liniji sa Srbijom.

Ministri inostranih poslova zemalja NATO će na predstojećem dvodnevnom sastanku u Briselu raspravljati o mogućnosti trajnijeg povećanja vojnika u okviru mirovne misije KFOR na Kosovu.

Pročitajte i ovo: O'Brien: Izazivanje nemira na sjeveru Kosova znači suočavanje sa NATO-m

Od napada na selo Banjska koji se desio 24. septembra, NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika. Ministri će raspravljati da li će ovo povećanje sada da bude dugotrajno, i o potrebi dodatnih vojnih kapaciteta za vojnike ove mirovne misije.

Raspravi u NATO koja će biti posvećena Zapadnom Balkanu će se pridružiti i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj).

Situacija na severu Kosova, gdje većinski žive Srbi, napeta je od početka ove godine, kada su se lokalni Srbi usprotivili albanskim gradonačelnicima u četiri većinski srpske općine, izabranim na izborima u aprilu koje su bojkotovali Srbi.

Situacija je eskalirala 24. septembra nakon što je kosovsku policiju napala naoružana grupa Srba u selu Banjska u Zvečanu, gde je ubijen policajac Afrim Bunjaku. U sukobima koji su usledili ubijena su i tri srpska napadača.

Kosovo je za napad okrivilo Srbiju, ali je Beograd negirao umešanost.